Parcul Natural Văcăreşti

Info

Parcul Natural Văcăreşti este situat în cartierul Văcăreşti, în partea de sud-est a Bucureştiului.

Accesul în parc se poate face fie din faţa Complexului Asmita Gardens (acces pedestru), fie din strada Săvineşti (acces pedestru şi pentru biciclete).

Observatorul Parcului Natural Văcăreşti a fost amenajat pe Splaiul Unirii nr. 168. bloc T4, etaj 17, ap. 1701, de unde se poate admira superba panoramă asupra parcului.

Accesul în cadrul Observatorului este gratuit, însă este necesară o programare în prealabil.

Echipa Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti organizează tururi ghidate în parc pentru elevi şi studenţi.

www.parcnaturalvacaresti.ro

Descoperă

Teritoriu sălbatic de origine antropică, suprafaţa actualului Parc Natural Văcăreşti a făcut parte în anul 1986 dintr-un proiect de amenajare a unui lac pe râul Dâmboviţa având scopul de protejare a oraşului Bucureşti împotriva inundaţiilor.

Datorită căderii regimului comunist din anul 1989, proiectul colosal cu un lac întins pe circa 190 ha, a fost sistat lăsând în paragină întreaga zonă a Lacului Văcăreşti pentru mai bine de 20 de ani. Acest lucru a permis dezvoltarea unei adevărate mini delte în mijlocul oraşului cu o vegetaţie şi specii faunistice specifice zonelor umede.

Astfel, de-a lungul anilor în „Delta Bucureştiului“ au fost observate numeroase specii de animale precum vidre, bizami, vulpi şi iepuri, dar şi multe reptile şi specii de păsări (până în prezent identificându-se 138 de specii) multe protejate la nivel naţional şi internaţional precum lebăda de vară, raţa mare, cormoranul mic, dar şi lişiţa sau găinuşa de baltă.

În prezent vă puteţi plimba pe traseul tematic „Poteca biodiversităţii urbane‟, cu o lungime de 2,3 km, iar cu bicicletele pe cele două trasee amenajate- „Belvedere‟ (pe dig) şi „Printre bălţi‟ (în interiorul parcului) ce au o lungime totală de 8 km.

Știați că?

Parcul Natural Văcăreşti este prima arie naturală urbană din România.

Aspecte de conservare

Parcul Natural Văcăreşti, cel mai nou înfiinţat parc natural din România (martie 2016) este o arie protejată de interes ştiinţific, educativ, şi în viitor de agrement.

Parcul oferă adăpost pentru numerose specii faunistice, multe fiind periclitate, şi în acelaşi timp, constituie şi o zonă de repaus pentru multe specii de păsări migratoare. În 2017 a fost înfiinţat un foişor de observaţii ornitologice şi două trasee de biciclete.

Între problemele majore de conservare se numără braconajul, incendiile şi depunerile ilegale de gunoi.

Vremea


miercuri
13°C

joi
15°C

vineri
13°C
Activități