Muntenia

De ce?

Ţinut al contrastelor, Muntenia oferă simultan fascinante peisaje carpatice şi dunărene, şi o inestimabilă moştenire istorică, în cuprinsul acesteia găsindu-şi loc, la răscruce de drumuri, şi capitala ţării, Bucureşti.

Mărturii ale istoriei tumultoase precum cetăţi, ruine, fortificaţii şi biserici vechi, oraşe cu mare încărcătură istorică şi culturală cum sunt Curtea de Argeş sau Târgovişte, şi bogatele tradiţii etno-folclorice fac ca Muntenia să ofere un peisaj cultural captivant.

Tabloul este completat de fenomene naturale unice precum Vulcanii noroioşi sau Focurile Vii şi de peisajele pitoreşti şi spectaculoase din Carpaţi precum Sfinxul şi Babele din Bucegi.

Uşor accesibilă din Bucureşti, Muntenia este o destinaţie excelentă pentru weekend-uri prelungite, vacanţe familiale la munte şi descoperiri istorice şi culturale inedite.

Vă recomandăm

  • Să participaţi la festivalul montan Padina Fest un eveniment responsabil ce are ca scop promovarea şi conservarea Munţilor Bucegi; festival unde timp de 4 zile au loc concerte, activităţi de aventură, întreceri sportive şi relaxare în natură în luna iulie la 1500 m altitudine.
  • Să vizitaţi zona etnografică Gura Teghii-Varlaam din Munţii Buzăului şi să încercaţi două preparate culinare specifice: „Puricei domneşti“ şi „Bulzul de Varlaam“.
  • Dacă sunteţi pasionaţi de ciclism, vă puteţi aventura în câteva circuite din Munţii Buzăului: Penteleu, Dealu Mare sau Valea Slănicului de Buzău.
  • Să vizitaţi Muzeul Chihlimbarului din Colţi din judeţul Buzău.
  • Să vizitaţi pitoreştile satele muscelene de munte Dragoslavele, Rucăr, Podul Dâmboviţei, Lereşti, Stoeneşti, Nămăeşti etc.
  • Să achizionaţi ca suvenir o ţesătură argeşeană din satele Rucăr, Domneşti, Topoloveni, Dragoslavele, etc.

Bine de ştiut

  • Drumul Transfăgărăşan este închis pe perioada iernii.
  • Staţiunea montană Buşteni are o nouă pârtie de ski denumită Kalinderu dotată cu cea mai modernă instalaţie de transport pe cablu din România.
  • Centrul de informare turistică din Sinaia se află pe Bd. Carol I nr. 47.
  • Centrul de informare turistică din Buzău se găseşte în incinta clădirii Muzeului judeţean Buzău, pe Bd. Nicoale Bălcescu nr. 50.
  • Centrul de informare turistică din Târgovişte este în Piaţa Tricolorului nr. 2A.

Cum ajungeţi

Muntenia este, probabil, cea mai accesibilă regiune a ţării deoarece se poate ajunge extrem de uşor cu aproape orice mijloc de transport.

Acces aerian
Dacă doriţi să călătoriţi cu avionul, trebuie să ştiţi că principalul aeroport al României se află la Otopeni, un mic oraş în vecinătatea Bucureştiului.

Acces feroviar
Dacă alegeţi călătoria pe calea ferată, trebuie să aveţi în vedere trenurile internaţionale care leagă oraşe importante din Europa cu Bucureştiul.

Acces rutier
Rutier, puteţi alege să vă deplasaţi în Muntenia fie dacă optaţi pentru motocicletă, maşină proprie sau dacă alegeţi să călătoriţi cu autocarul. Cei mai mulţi oameni care vin şi vizitează Muntenia pot închiria o maşină de la Bucureşti sau din marile centre urbane.

Călătorie plăcută!

 

Descoperă

Mărginită la vest de Olt, de Dunăre la sud şi est, de Milcov la nord-est şi străjuită la nord de Carpaţi, Muntenia împreună cu Oltenia au format până în secolul al XIX-lea provincia istorică Ţara Românească.

De-a lungul veacurilor, evoluţia Munteniei a fost mult influenţată de imperiul otoman, iar una din figurile istorice emblematice ale luptei împotriva invaziei otomane a fost voievodul Mihai Viteazul. Teritoriul pe care se suprapune Muntenia este împărţit între o regiune colinară subcarpatică cu vii şi livezi la contactul cu muntele, care abundă în obiective turistice naturale şi sate tradiţionale, şi o zonă vastă de câmpie ce se întinde până la Dunăre, unde se practică mai ales agricultura.

Astfel, zona Buzăului impresionează prin peisajele montane pitoreşti cum sunt Munţii Siriului şi Lacul Vulturilor sau prin fenomene naturale unice precum Vulcanii noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici sau Focurile Vii din apropierea comunei Lopătari, un fenomen unic în Europa. Pentru relaxare şi cură cu ape sărate mergeţi la staţiunea Sărata-Monteoru, iar pentru cei interesaţi de istorie, aşezămintele rupestre de la Aluniş sunt un obiectiv de neratat.

De asemenea, ţinutul Buzăului este bogat în monumente de o mare însemnătate culturală şi spirituală cum ar fi Mănăstirea Râmnicu-Sărat, construită în stil brâncovenesc, Biserica Episcopiei sau Palatul Comunal din oraşul Buzău.

Odată ajunşi la poalele Carpaţilor, continuaţi pe văile ce vă duc până în inima acestora sau fac trecerea în Transilvania. Peisaje de poveste se regăsesc pe văile Doftanei sau Teleajenului, unde puteţi face tururi cu bicicleta pentru a vă încânta ochii şi a admira satele de aici, iar la Vălenii de Munte faceţi un popas la Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului.

Înaintând din Bucureşti spre nord veţi ajunge în Valea Prahovei, una din destinaţiile de vacanţă favorite ale românilor datorită peisajelor de vis şi accesibilităţii facile. În faimoasele staţiuni Azuga, Buşteni sau Sinaia, străjuite de Platoul Bucegilor, se pot practica sporturi de iarnă, se pot face drumeţii, dar ele sunt şi oaze de relaxare în care se poate beneficia de diverse tratamente. În Sinaia, supranumită şi „Perla Carpaţilor“ sau „Oraşul Regilor“, nu puteţi rata o vizită la celebrele castele regale Peleş şi Pelişor, iar din Buşteni puteţi face traseul până la Cascada Urlătoarea sau puteţi lua telecabina până sus, pe Platoul Bucegilor.

Pentru iubitorii de natură, Valea Ialomiţei se prezintă ca un spectacol alcătuit din numeroase forme de relief glaciar, dar şi carstic, cum sunt Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului, Cheile Orzei, Cheile şi Peştera Ialomiţei, Cascada Obârşia Ialomiţei, Peştera Ursului şi Peştera Mică; iar dacă timpul vă permite, încercaţi să ajungeţi până la Vârful Omu (2505 m). Lacurile Scropoasa şi Bolboci, lacuri de baraj artificiale, fascinează prin culoarea deosebită a apei, un verde-turcoaz încântător.

Considerat un paradis pentru escaladă, patria alpinismului românesc Masivul Piatra Craiului (constituit în parc naţional datorită peisajului şi speciilor valoroase) abundă în forme de relief carstic cum sunt Cheile şi Peştera Dâmbovicioarei. Dacă urcaţi pe valea Dâmboviţei, veţi ajunge în fosta capitală a Ţării Româneşti, Târgovişte, unde merită să vizitaţi Turnul Chindiei şi Curtea Domnească.

Zona montană a Argeşului şi Muscelului este presarată cu numeroase monumente de o importanţă deosebită în istoria şi cultura românilor cum sunt Mausoleul Mateiaş din Câmpulung Muscel sau Cetatea Poenari, bastion de apărare construit de Vlad Ţepeş, situată în Cheile Argeşului în apropiere de lacul şi barajul de la Vidraru. Nu rataţi legendara Mănăstire de la Curtea de Argeş, locul unde sunt înmormântaţi mai mulţi voievozi şi regi ai României. Meleagurile Argeşului sunt străjuite la nord de cei mai impunători munţi ai ţării, Munţii Făgăraş, încununaţi de Vârful Moldoveanu (2544 m). Iubitorii muntelui pot parcurge aici numeroase trasee, pot face escaladă sau se pot aventura cu maşina pe Transfăgărăşan, şoseaua alpină ce leagă Muntenia de Transilvania (între Arefu şi Cârţişoara) şi care are o lungime de 92 km şi e presărată cu nu mai puţin de 27 de viaducte şi poduri.

O vizită în Muntenia nu se poate încheia fără să-i degustaţi faimoasele vinuri produse în podgoriile Dealurilor Buzăului, Dealului Mare, Ştefăneşti-Argeş sau Sâmbureşti.

Muntenia de câmpie, ce se întinde până la Dunăre, este presarată cu numeroase monumente şi clădiri de valoare istorică, şi iată câteva dintre ele: Conacul Casa de Piatră de la Hereşti, care găzduieşte expoziţii ale Muzeului Ţăranului Român, sau Conacul Drugănescu, construit în stil brâncovenesc în Giurgiu. De asemenea, din oraşul-port Giurgiu puteţi porni în croaziere pe Dunăre sau vă puteţi relaxa pe Plaja Gostinu; dacă treceţi Podul de la Giurgiu-Ruse, ajungeţi în Bulgaria. Patrimoniul istorico-cultural este completat de cetăţi medievale cum este Turnu, şi de numeroase lăcaşuri de cult cu o arhitectură deosebită, în special în judeţul Călăraşi. În judeţul Ialomiţa, la Slobozia, puteţi vizita ineditul Muzeu al Agriculturii, sau vă puteţi relaxa şi face o cură cu namol sapropelic în staţiunea balneoclimaterică de la Amara.

Dacă ajungeţi la Brăila, oraşul-port dunărean, puteţi trece cu barca în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, o minideltă unde vieţuiesc numeroase specii de păsări, sau vă puteţi relaxa în staţiunea balneoclimaterică Lacul Sărat. În oraşul Brăila veţi descoperi o multitudine de clădiri embleme ale oraşului cum sunt Gara Fluvială, Orologiul, sau vă puteţi plimba pe esplanada Dunării.

Citește mai mult

Gastronomie

Veţi înţelege întreaga istorie zbuciumată a Munteniei atunci când veți descoperi bucătăria locală, care, deşi supusă de-a lungul timpului diferitelor influenţe, se prezintă astăzi ca o îmbinare deosebită a acestora. Astfel, veți întâlni un sortiment bogat de legume, diverse cărnuri şi preparate din cărnuri, peşte, dar şi numeroase produse din lapte, paste făinoase sau fructe.

De aceea, ca să vă convingeți de gustul deosebit al bucătăriei munteneşti, trebuie să încercaţi neapărat: ciorba de burtă, ciorbele ţărăneşti din carne de vită sau porc, ciorba de perişoare, salata de vinete, micii, cârnaţii de Pleşcoi, ardeii munteneşti umpluţi cu carne, puiul muscelean, sarmalele ţărăneşti cu mămăligă, limba de vacă cu măsline, ciulamaua, fripturile la grătar, preparatele din peşte, musacaua sau diferitele budinci din paste făinoase şi brânza, papanaşii sau clătitele cu dulceaţa. Veţi fi fascinaţi!

Alături de numeroasele preparate ale bucătăriei munteneşti, vor veni să desăvârşească festinul gastronomic vinurile unice din renumitele podgorii de aici. Astfel, vă vor încânta simţurile vinurile deosebite de Pietroasele, Tohani, Urlaţi, Valea Călugărească sau Ceptura ori Coteşti.

Citește mai mult
Atracții

Itinerare