Târgu Jiu

De ce?

Târgu Jiu a devenit un reper al culturii universale datorită capodoperelor părintelui sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi (1876–1957) expuse aici. Destinaţie turistică unică în România, Târgu Jiu găzduieşte în aer liber cele patru opere majore lăsate moştenire spirituală de marele sculptor, „Masa Tăcerii“, „Aleea Scaunelor“, „Poarta Sărutului“ şi „Coloana Infinitului“, care vă vor fascina prin simplitatea genială şi încărcătura lor simbolică.

În plus, o plimbare pe axa ce leagă Parcul Coloanei de Parcul Central, dar şi pe străduţele adiacente, vă va dezvălui numeroase monumente şi ansambluri de arhitectură tipică secolelor XVIII–XIX şi, în acelaşi timp, lăcaşuri de cult deosebite.

Toate acestea îi conferă oraşului de la poalele Carpaţilor o notă de unicitate şi îl califică pentru o escapadă culturală perfectă în inima Olteniei.

Descoperă

Situat la poalele Munţilor Carpaţi, pe râul Jiu de la care îşi trage şi numele, Târgu Jiu este reşedinţa judeţului Gorj şi, totodată, unul dintre cele mai importante centre urbane ale regiunii istorice Oltenia.

Deşi menţionată pentru prima dată în epoca medievală, aşezarea era cunoscută încă din Antichitate şi a fost de-a lungul veacurilor scenă a numeroase confruntări de război. Două dintre figurile istorice emblematice legate de destinul oraşului sunt Tudor Vladimirescu (1780–1821), simbol al luptei împotriva otomanilor, şi Ecaterina Teodoroiu (1894–1917), eroină a Primului Război Mondial.

În prezent, Târgu Jiu, care are o populaţie de peste 80 000 de locuitori, se prezintă ca o atracţie turistică unică şi de necontestat, un popas cultural obligatoriu atunci când vizitaţi Oltenia.

Oferta turistică din Târgu Jiu gravitează în jurul operei brâncuşiene, o comoară lăsată moştenire oraşului din care marele sculptor a plecat în lumea mare. Ansamblul monumental inaugurat în 1938 reprezintă un omagiu adus eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. Monumentele sunt situate pe o axă imaginară ce începe din Parcul Central cu operele „Masa Tăcerii“, „Aleea Scaunelor“, „Poarta Sărutului“ şi se continuă cu cea mai importantă componentă a ansamblului, monumentala ,,Coloană a infinitului’’ considerată „testamentul spiritual“ al lui Brâncuşi. Semnificaţia lucrărilor este strâns legată de momentele de pregătire pentru război, reculegere, rămas bun şi sacrificiu suprem. Aşa că nu vă rămâne decât să parcurgeţi Calea Eroilor la pas şi să vă încărcaţi cu energia impresionantei opere a geniului lui Brâncuşi.

Tot în Parcul Central aveţi posibilitatea să treceţi pragul Muzeului de Artă ce găzduieşte numeroase opere de pictură, atât vechi, cât şi contemporane, dar şi sculpturi şi icoane vechi. Un alt muzeu deosebit al oraşului de pe râul Jiu este Muzeul Gorjului, unde puteţi admira obiecte ce datează încă din epoca paleolitică, perioada daco-romană şi cea medievală.

De asemenea, veţi descoperi la tot pasul numeroase monumente istorice precum Statuia lui Tudor Vladimirescu, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu sau interesante clădiri de patrimoniu cum ar fi Primăria Municipiului Târgu Jiu, Palatul Administrativ, Casa spătarului Dumitru Măldărescu sau Teatrul Elvira Godeanu.
Unele dintre cele mai frumoase biserici din oraş sunt Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, aflată pe axul Căii Eroilor şi integrată simbolic în creaţia brâncuşiană, „Catedrala domnească” (1748–1764), cu picturi exterioare, sau Biserica „Sfântul Nicolae” construită în stil neobizantin.

Din Târgu Jiu puteţi continua aventura pe numeroase trasee montane, puteţi explora peşteri şi chei sălbatice sau vizita mănăstiri cunoscute din zonă precum Tismana, Polovragi sau Lainici.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Parcurgerea unor trasee turistice culturale, ghidate sau neghidate. Mai multe informaţii obţineţi de la Centrul de informare turistică.
Bine de ştiut

  • În Târgu Jiu se poate ajunge rutier între altele pe drumul naţional DN 66 ce leagă Deva de Craiova.
  • Feroviar oraşul este conectat cu Transilvania (prin Defileul Jiului) şi restul Olteniei
  • Cel mai apropiat aeroport se găseşte la Craiova.
  • Centrul de informare turistică este situat pe strada Crişan nr. 3. Programul este zilnic între orele 10:00-17:00.
  • Oficiul poştal central se află pe Calea Eroilor nr. 25.
  • În Parcul Central există un magazin de suvenire brâncuşiene şi nu numai (obiecte de artizanat, sculpturi şi picturi lucrate de artişti gorjeni).
  • În Târgu Jiu există numeroase oferte de cazare, la hoteluri de trei stele şi la pensiuni turistice.

Vremea


miercuri
12°C

joi
14°C

vineri
14°C