Târgovişte

De ce?

Veritabil leagăn de istorie şi cultură românească, Târgovişte este un oraş de provincie cu parfum de epocă al cărui destin este strâns legat de statutul de capitală a Ţării Româneşti pe o durată de peste trei secole.

Într-o simplă plimbare pe străduţele centrului istoric veţi revedea trecutul, veţi admira clădiri cochete, fântâni arteziene elegante şi statui de o frumuseţe deosebită.

Curtea Domnească şi simbolul oraşului, Turnul Chindiei, sunt obiectivele turistice obligatorii de vizitat când veţi ajunge aici.

Descoperă

În colinele subcarpatice, pe malul râului Ialomiţa şi la doar 80 de km de Bucureşti, s-a dezvoltat oraşul Târgovişte care în prezent numără puţin sub 80 000 de locuitori. Deşi a fost menţionat în documente pentru prima oară în anul 1396, în zona oraşului s-au descoperit vestigii arheologice ce aparţin epocii neolitice.

Destinul urbei subcarpatice a fost legat de-a lungul timpului de cel al unor personalităţi istorice importante pentru poporul român precum Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu sau Tudor Vladimirescu. De-a lungul celor peste trei secole cât a fost capitală a Ţării Româneşti (1396-1714), Târgovişte a cunoscut o perioadă de înflorire politică, economică şi culturală ale cărei urme se regăsesc până astăzi în arhitectura urbană, în muzee şi, de ce nu, în spiritul locuitorilor săi.

Astfel, primul popas când ajungeţi în Târgovişte trebuie să fie făcut neapărat la Complexul Muzeal „Curtea Domnească“ ridicată între secolele XIV – XVIII. Monumentul simbol al Curţii Domneşti şi al oraşului este Turnul Chindiei, o construcţie originală de 27 metri înălţime datând din vremea domniei lui Vlad Ţepeş. Folosit în trecut ca punct de observaţie, acesta găzduieşte în prezent o expoziţie de arme, documente, hărţi şi obiecte care au aparţinut faimosului domnitor muntean.

Biserica Domnească este un alt monument impresionant de arhitectură medievală în interiorul căreia puteţi admira o colecţie de artă brâncovenească. Imediat în vecinătatea Curţii veţi descoperi Biserica Sfânta Vineri, unul dintre cele mai bine păstrate monumente medievale româneşti ce găzduieşte în interior o impresionantă colecţie de icoane. La Curtea Domnească mai puteţi descoperi şi Casa doamnei Bălaşa, Baia domnească şi Foişorul.

Pentru iubitorii de cărţi şi literatură se recomandă o vizită la Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românesti ce adăposteşte mărturii ale tradiţiei tipografice a poporului român cum ar fi tipărituri vechi, manuale şcolare, dar şi ziare unicat precum „Albina Românească“, „Curierul Românesc“ sau „Gazeta de Transilvania“.

Alte destinaţii ce merită să fie incluse în itinerariul vostru prin Târgovişte sunt Muzeul Naţional al Poliţiei Române, Atelierul Gheorghe Petraşcu sau Muzeul de Artă. Iar dacă după atâtea vizite la muzee doriţi să vă relaxaţi în aer liber, o puteţi face la una dintre numeroasele terase din centrul istoric sau în Parcul Chindia, o adevărată oază de verdeaţă şi linişte.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Dacă doriţi să vedeţi oraşul în haine de sărbătoare, mergeţi acolo la evenimentul Zilele Cetăţii ce se desfăşoară la începutul lunii septembrie.
Bine de ştiut

  • Accesul în Târgovişte se face ușor fie cu autoturismul pe drumurile naţionale DN71, DN72 şi DN72A sau cu trenul din Bucureşti
  • Cel mai apropiat şi accesibil aeroport este cel din Bucureşti.
  • Centrul de informare turistică din Târgovişte este situat în Piaţa Tricolorului nr. 2A. Program: zilnic între orele 09:00-17:00.
  • Oficiul poştal din apropierea Curţii Domneşti îl găsiţi pe Str. Dr. Marinoiu.
  • Ofertele de cazare şi masă din oraş sunt variate şi se găsesc concentrate mai ales în centrul istoric.

Vremea


joi
2°C

sâmbătă
5°C

duminică
6°C