Bucureşti şi împrejurimi

De ce?

Conacele şi palatele interesante, mănăstirile şi bisericile vechi de sute de ani, lacurile întinse  şi pădurile dese, martore tăcute ale întinşilor codri dispăruţi ai Vlăsiei, dar şi satele cu poveşti captivante din proximitatea Bucureştiului, alături de efervescenta capitală, fac ca destinaţia turistică Bucureşti şi împrejurimi să fie mult mai atractivă decât vă imaginaţi.

Bucureştiul şi împrejurimile sale se aseamănă şi se deosebesc în acelaşi timp. Astfel, în timp ce capitala se remarcă prin combinaţia de stiluri arhitecturale, bulevarde largi, parcuri pitoreşti şi efervescenţa vieţii de noapte, împrejurimile sale sunt, la prima vedere, ceva cu totul diferit, reuşind să atragă turişti şi locuitori ai capitalei deopotrivă.

 

 

 

Vă recomandăm

  • Să descoperiţi oraşul alături de un ghid ce vă poate arată faţetele mai puţin ştiute ale Bucureştiului şi împrejurimilor sale. Puteţi alege un tur privat al celor de la Open Doors Travel sau puteţi participa la tururile ghidate gratuite alături de cei de la Walkabout Free Tour.
  • Să vă plimbaţi prin centrul istoric sau pe cea mai veche arteră a Bucureştiului, Calea Victoriei, pentru a vă transpune în atmosfera Bucureştiului de odinioară.
  • Să faceţi o plimbare pe bulevardul Regina Elisabeta, pe care o puteţi încheia cu un popas în faimosul Cişmigiu, un parc al cărui farmec interbelic s-a păstrat până în zilele noastre.
  • Să descoperiţi Delta Bucureştiului – Parcul Natural Văcăreşti.
  • Să faceţi o plimbare pe lacul Snagov, ocazie cu care puteţi vizita şi Mănăstirea Snagov.
  • Să faceţi o plimbare în Parcul Natural Comana unde puteţi admira Delta Neajlovului, una dintre cele mai interesante arii naturale din jurul Bucureştiului.
  • Să faceţi un picnic pe domeniul Palatului Mogoşoaia.

Bine de ştiut

  • La Muzeul Naţional al Satului şi Muzeul Tăranului Român există câte un magazin de unde puteţi achiziţiona diferite suvenire tradiţionale autentice.
  • Un centru de informare turistică, Bucharest CityInfo, veţi găsi în Centrul Vechi, pe Str. Stavropoleos nr. 12 A.
  • Oficiile Poştale din Bucureşti nu sunt întotdeauna uşor de găsit şi timbrele sunt de vânzare din păcate numai în aceste puncte. Dacă sunteţi în centru şi doriţi să trimiteţi o carte poştală, găsiţi Oficiul Poştal nr. 1 pe strada Matei Millo nr. 12, în apropiere de Calea Victoriei.

Cum ajungeţi

În Bucureşti se poate ajunge relativ uşor cu avionul, trenul sau cu maşina datorită, în primul rând, multiplelor conexiuni pe care le are cu Europa.

Acces aerian

Dacă doriţi să călătoriţi cu avionul, trebuie să ştiţi că principalul aeroport al României se află la Otopeni, o mică localitate aflată la 16 km de Bucureşti.

Acces feroviar

Dacă alegeţi călătoria pe calea ferată, trebuie să aveţi în vedere trenurile internaţionale care leagă Bucureştiul de oraşe importante din Europa.

Acces rutier

Rutier, puteţi alege să vă deplasaţi spre Bucureşti fie cu motocicleta, cu maşina sau cu autocarul. Cei mai mulţi oameni care vin şi vizitează Bucureştiul preferă să închirieze o maşină de la aeroportul din Otopeni.

Puteţi ajunge în localităţile din împrejurimile Bucureştiului cu ajutorul liniilor de autobuz preorăşeneşti. Veţi găsi traseele lor pe site-ul www.ratb.ro; o călătorie costă 1,5 lei, iar aici aflaţi mai multe detalii despre achiziţionarea cardurilor de călătorie.

Călătorie placută!

Descoperă

Deşi fac parte din regiunea Muntenia, Bucureşti şi localităţile învecinate se constituie într-un ansamblu turistic aparte, aici fiind începutul de drum pentru cei mai mulţi turişti care ajung pe calea aerului în România.

Destinaţia turistică Bucureşti şi împrejurimi se desfăşoară pe o direcţie nord-sud pe aproximativ 80 km, capitala fiind situată la 100 km distanţă de Munţii Carpaţi, la 250 km de Marea Neagră şi la doar 60 km de Dunăre.

Bucureştiul, aşa cum este de aşteptat de la o capitală europeană, este principalul centru politic, administrativ, economic, financiar, educaţional şi cultural din România. Odată ajunşi aici, veţi fi fascinaţi de splendida galerie de muzee, de bisericile vechi, de palatele şi casele cu o încărcătură istorică şi culturală deosebită sau de restaurantele şi cafenelele de primă clasă.

Arhitectura superbă, care în perioada interbelică i-a adus supranumele de „Micul Paris“, vă va îmbogăţi jurnalul de călătorie, iar parcurile impresionante, alături de micile grădini pitoreşti ascunse în spatele marilor bulevarde, vă vor fascina iremediabil.

Astfel, atracţiile care nu trebuie să lipsească de pe lista voastră sunt: Muzeul Naţional de Artă, găzduit de clădirea Palatului Regal, Ateneul Român, Palatul Parlamentului şi Biserica Curtea Veche din secolul al XVI–lea, care este încadrată de alte două obiective, Hanul lui Manuc şi Palatul Voievodal Curtea Veche.

Minunata biserică Stavropoleos, Biserica Kretzulescu, Palatul Suţu, Muzeul Naţional al Satului şi Muzeul Ţăranului Român, Parcul Natural Văcăreşti, Parcul Cişmigiu sau Parcul Herăstrău sunt atracţii care vă vor fascina cu siguranţă, făcându-vă să vă doriţi să vă întoarceţi negreşit în Bucureşti.

În imediata apropiere a metropolei, veţi regăsi numeroase atracţii care merită să fie descoperite. Lacurile şi pădurile din împrejurimile Bucureştiului adăpostesc mici aşezări cu monumente naturale cum ar fi Parcul Natural Comana, Lacul şi Pădurea Snagov, dar şi obiective cultural-istorice interesante, precum salba de mănăstiri vechi de la Snagov (unde legenda spune că ar fi înmormântat domnitorul Vlad Ţepeş), Cernica, Plumbuita sau Căldăruşani.

Acestora li se adaugă vechi palate şi conace cu o arhitectură încântătoare precum Palatul Mogoşoaia, Palatul Ştirbei de la Buftea, dar şi alte sate interesante precum Comana, Buftea sau Mogoşoaia.

Citește mai mult

Gastronomie

Loc de naştere al celebrilor mici, zona Bucureştiului şi împrejurimile nu vor ezita să vă surprindă şi prin opulenţa lor gastronomică.

Marcată fiind de influenţa bucătăriei franţuzeşti, dar şi a celei turceşti, bucătăria din această regiune este unanim apreciată.

Fiind foarte variată şi apetisantă, aceasta a reuşit dintotdeauna să reunească perfect gusturile preparatelor tradiţionale (ciorba de perişoare, ciorba de burtă, sarmalele, ardeii umpluţi, micii şi preparatele la grătar, covrigii sau papanaşii şi clătitele cu dulceaţă) cu cele ale preparatelor internaţionale, subtile şi rafinate (supele creme de cartofi, de broccoli sau de mazăre, pulpele de pui umplute, salata boeuf, humusul, cartofii gratinaţi sau diferitele tarte dulci ori sărate), mulţumind în acest fel cele mai exigente gusturi.

În ultimul timp, în cadrul bucătăriei din regiunea Bucureşti şi din împrejurimi se simte din ce în ce mai mult tendinţa de a se alătura bucătăriei haute cuisine prin rafinarea deosebită a mâncărurilor tradiţionale, dar în acelaşi timp se resimte şi aerul globalizării prin prezenţa tot mai frecventă a pastelor, burgerilor şi pizzei italiene, dar şi a shaormei sau a gyrosului, devenite treptat mâncăruri foarte apreciate şi obişnuite în bucătăria urbană.

Trebuie totuşi menţionat că este foarte dificil de considerat că în regiunea Bucureşti şi în împrejurimi ar exista o bucătărie total diferită de cea din Muntenia. Astfel, în timp ce în Bucureşti veţi întâlni, datorită prezenţei numeroaselor restaurante internaţionale, o bucătărie specifică marilor capitale, mai rafinată şi sofisticată, în împrejurimi bucătăria locală este similară cu bucătăria Munteniei, cu preparatele sale tradiţionale deosebite.

Alături de interesantele preparate ale bucătăriei din regiunea Bucureşti şi din împrejurimi, vor veni să desăvârşească regalul gastronomic vinurile unice din renumitele podgorii din România, dar şi vinurile renumite din marile podgorii ale lumii. Astfel, vă vor încânta simţurile vinurile deosebite de Cotnari, Tohani, Murfatlar, Jidvei, Ceptura ori Recaş, dar şi de Bordeaux, Loire, Champagne, Puente Alto, Mendoza, Piemonte, Toscana şi chiar Eger, Tokaj ori Marlborough.

Citește mai mult
Atracții

Itinerare

Experiențe