Oltenia

De ce?

De la pajiştile alpine pitoreşti din Carpaţi până în sud la Valea Dunării, Oltenia fascinează prin numeroasele mănăstiri bijuterii arhitecturale (Tismana, Cozia, Hurezi), culele olteneşti şi culminează cu lucrările renumitului sculptor Brâncuşi de la Târgu Jiu.

Lada de zestre culturală a Olteniei este îmbogăţită de produse ale unor meşteşuguri străvechi cum sunt covoarele ţesute manual şi ceramica colorată de la Olari-Horezu. Cadrul natural de poveste îmbie la drumeţii şi aventuri în parcuri şi rezervaţii naţionale cum sunt Defileele Jiului şi Oltului, sau în peşteri precum Polovragi şi Peştera Muierii, iar bogăţia în ape minerale cu efecte terapeutice îndeamnă la relaxare în staţiuni precum Călimăneşti - Căciulata, Govora sau Olăneşti.
Prin bogăţiile naturale şi culturale Oltenia vă poate, cu uşurinţă, încărca o săptămână de vacanţă.

Vă recomandăm

  • Să vizitaţi Trovanţii de la Costeşti numiţi şi „pietrele mişcătoare sau vii“.
  • Să faceţi o plimbare cu trenul între Bumbeşti şi Livezeni, una dintre cele mai spectaculoase călătorii cu trenul din România în care veţi străbate 39 de tunele şi 35 de viaducte de unde puteţi admira măreţia Văii Jiului.
  • Să degustaţi vinurile din podgoria de la Segarcea.
  • Să achizionaţi ceramica din satul Olari (la 2-3 km urcând din Horezu) unde se găsesc atelierele multor meşteri pe care îi puteţi găsi la lucru.
  • Să participaţi în luna mai la festivalul Sărbătoarea Liliacului de la Ponoare.

Bine de ştiut

  • Şoseaua Transalpină (DN 67C), modernizată de curând, se deschide integral numai după topirea zăpezilor (adică în lunile mai-iunie) şi rămâne accesibilă până în octombrie-noiembrie.
  • Centrul de informare turistică din Horezu se află pe Str. Tudor Vladimirescu nr. 63 A (lângă Liceul Constantin Brâncoveanu).
  • În staţiunea Călimăneşti un centru de informare turistică veţi găsi pe Calea lui Traian nr. 708.
  • Centrul de informare turistică din Târgu Jiu se află pe Str. Crişan nr. 3.
  • Oltenia de sub munte are numeroase trasee de biciclete ce leagă obiective turistice şi satele montane pitoreşti.

Cum ajungeţi

În Oltenia puteţi ajunge relativ uşor cu avionul, trenul sau cu maşina datorită, în primul rând, proximităţii faţă de Europa Sudică sau de cea Vestică.

Acces aerian
Dacă doriţi să călătoriţi cu avionul, trebuie să ştiţi că există un aeroport internaţional la Craiova ce are zboruri către Italia, Anglia, Franţa, Spania, Germania şi Republica Moldova.

Acces feroviar
Dacă alegeti călătoria pe calea ferată, trebuie să aveţi în vedere trenurile internaţionale care leagă oraşe importante din Europa cu Timişoara sau cu Bucureştiul, de unde puteţi ajunge tot pe calea ferată oriunde în Oltenia.

Acces rutier
Rutier, puteţi alege să vă deplasaţi spre Oltenia fie dacă optaţi pentru motocicletă, maşina proprie sau dacă alegeţi să călătoriţi cu autocarul. Cei mai mulţi oameni care vin şi vizitează Oltenia pot închiria o maşină direct de la aeroportul din Craiova.

Călătorie plăcută!

Descoperă

Provincia istorică şi turistică a Olteniei îşi trage numele de la râul Olt ce o separă de restul Munteniei şi are în componenţa sa judeţele Mehedinţi, Olt, Gorj, Dolj şi Vâlcea.

Dacă majoritatea regiunilor României sunt atinse de diversitate etno-culturală, Oltenia, ca de altfel şi Muntenia, reprezintă împreună spaţiul unde elementele româneşti domină istorico-cultural. De aici s-au ridicat de-a lungul timpului figuri marcante ale istoriei Ţării Româneşti precum Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul sau Tudor Vladimirescu, ce şi-au adus fiecare aportul la punerea bazelor viitorului stat, România. Acest bagaj istorico-cultural, alături de relief, şi-a pus amprenta pe dezvoltarea socio-economică a regiunii şi vorbim astăzi de Oltenia nordică, sau de sub munte, şi Oltenia sudică sau dunăreană, fiecare având obiective turistice specifice.

Oltenia de Nord, cunoscută mai ales sub brandul turistic de „Oltenia de sub munte“ este o destinaţie ce are foarte multe de oferit şi poate cu uşurinţă să răspundă tuturor aşteptărilor turiştilor. Oltenia este, în primul rând, o vatră a spiritualităţii româneşti, aici construindu-se de-a lungul veacurilor numeroase mănăstiri începând cu Hurezi, Cozia, Turnu, Arnota, Dintr-un Lemn, Tismana, Lainici, Polovragi etc. ce sunt adevărate bijuterii arhitecturale.

Oltenia este tărâmul culelor, construcţii fortificate de apărare, cum sunt cele de la Măldăreşti (Cula Greceanu şi Cula Duca), dar şi locul de naştere al stilului de construcţie brâncovenesc, regăsit în multe clădiri emblematice cum ar fi conacele.

De asemenea, când sunteţi în Oltenia de sub munte, se impune o vizită la Târgu Jiu unde se găseşte ansamblul sculptural al renumitului artist Constantin Brâncuşi, format din operele Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului.

Pe meleagurile Olteniei s-au păstrat tradiţii milenare, cum e fenomenul transhumanţei (urcatul oilor la munte, fenomen însă redus considerabil în ultima vreme din cauza legislaţiei) şi meşteşuguri, aici putând fi găsite frumoasele covoare olteneşti ţesute manual şi ceramica foarte colorată de la Olari-Horezu.

În staţiunile balneoclimaterice Călimăneşti, Căciulata, Govora, Voineasa, Olăneşti sau Ocnele Mari, puteţi urma diferite tratamente şi vă puteţi relaxa.

Zona montană a Olteniei este un loc de o frumuseţe naturală aparte unde turiştii activi îşi pot purta paşii prin parcuri şi rezervaţii naţionale precum Parcul Naţional Defileul Jiului, Parcul Naţional Cozia, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, Rezervaţia Naturală Ponoarele sau Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor Costeşti.

Puteţi continua cu explorarea de chei, cascade şi defilee spectaculoase cum ar fi Cheile şi Cascada Lotrişor, Cheile Sohodolului, Cheile Olteţului, Cheile Corcoaia şi Defileul Oltului; nici peisajele carstice şi peşterile nu sunt mai prejos la capitolul atractivitate: Polovragi, Peştera Muierii sau Ponoare. Totodată, din Novaci se poate pleca pe Transalpina (2 145 m) pentru a trece în Transilvania, acesta fiind unul dintre cele mai vechi şi spectaculoase drumuri din Europa, datând încă de pe vremea războaielor daco-romane.

În contrast cu Oltenia de Nord, ce beneficiază de un relief spectaculos, Oltenia de Sud se prezintă în mare parte ca o mare deschidere spre Valea Dunării unde se remarcă Craiova, capitala Olteniei, un vechi centru urban şi comercial.

Nu rataţi când sunteţi aici să vă plimbaţi prin Parcul Nicolae Romanescu, una dintre cele mai întinse zone verzi urbane din România şi din Europa, sau să vizitaţi Casa Băniei. Când vă îndreptaţi spre Dunăre, faceţi un popas şi în Drobeta-Turnu Severin pentru a admira vechiul castel de apă (1905), Hala Radu Negru (1905), un foarte bine conservat monument de arhitectură industrială, sau cetatea medievală Severin.

Meleagurile Olteniei dunărene sunt presărate de urme ale trecerii romane cum sunt Cetatea Sucidava şi Cetatea Buridava, Castrul roman de la Drobeta şi Podul lui Traian construit de Apolodor din Damasc. Însă elementul ce face această regiune cu adevărat atractivă sunt însăşi locuitorii săi foarte ospitalieri şi vinul bun din podgoria de la Segarcea.

Citește mai mult

Gastronomie

Asemănătoare în linii mari cu bucătăria muntenească, bucătăria din Oltenia își are caracteristicile ei deosebite care merită, fără doar şi poate, să fie dezvăluite.

Astfel, în bucătăria din Oltenia veţi descoperi, pe lângă tradiţiile şi tehnologiile străvechi de preparare (coacerea „la ţest”), o serie de produse simple, picante, pline de prospeţime, axate pe principiile ecologice, preparate după reţete ţărăneşti în care predomină zarzavaturile şi legumele, dar şi carnea de porc şi peştele şi, ceva mai rar, carnea de pasăre şi cea de vită.

Pentru a vă convinge de gustul deosebit al bucătăriei olteneşti, trebuie să încercaţi neapărat: pâinea coaptă „la ţest”, ciorbele de pui sau de legume (de praz, de ştevie, de lobodă, acrite cu aguridă sau cu zeamă de varză), ciorba de dovlecei umpluţi, prazul umplut, mâncarea de castraveţi muraţi, saramura de pui, dovleceii umpluţi, roşiile umplute cu carne sau doar cu orez, ghiveciul de legume, pilafurile cu diferite legume, mâncarea de gutui cu piept de pui, cârnăciorii olteneşti, mâncarea de praz cu măsline, fasolea verde cu usturoi sau cu smântână.

Alături de numeroasele preparate ale bucătăriei olteneşti, vor veni să desăvârşească regalul gastronomic vinurile unice din renumitele podgorii de aici. Astfel, vă vor încânta simţurile vinurile deosebite de Segarcea, Corcova, Vânju Mare sau Drăgăşani.

Citește mai mult
Atracții

Itinerare