Târgu Mureş

De ce?

Insulă de urbanitate într-un peisaj transilvan autentic rural, Târgu Mureş încântă ochii oricui prin centrul său cochet, plin de trandafiri şi înconjurat de bijuterii arhitecturale construite în stilurile baroc, secesionist sau neoclasic.

Cu un uşor aer medieval, capitala Ţinutului Secuiesc impresionează prin multiculturalitate şi istoria sa duală romano-maghiară ce îi imprimă un şarm aparte între oraşele transilvănene.

Numeroasele muzee, suflul tineresc asigurat de miile de studenţi şi spaţiile de agrement de-a lungul Mureşului, îl recomandă pentru o excelentă destinaţie de city-break.

Descoperă

Situat pe ambele maluri ale râului Mureş, Târgu Mureş (sau Marosvásárhely, cum i se spune în limba maghiară) este locul unde încă din epoca medievală îşi duce traiul cea mai mare comunitate maghiară urbană din România.

Fost târg de provincie, cu un important rol în apărarea frontierelor estice ale Transilvaniei, Târgu Mureş a evoluat într-un atractiv centru urban unde modernul se îmbină armonios cu elementele tradiţionale şi istorice. Atracţiile turistice ale oraşului sunt concentrate în partea sa centrală, astfel că orice vizită va începe cu explorarea Pieţei Trandafirilor, în mijlocul căreia puteţi admira un superb ceas floral. Piaţa este înconjurată de numeroase clădiri istorice, simboluri ale oraşului, precum somptuosul Palat al Culturii împodobit cu oglinzi veneţiene şi uimitoare vitralii, Palatul Prefecturii sau Palatul Primăriei.

Următorul obiectiv de neratat este Cetatea Medievală din secolul al XVII-lea, cu fortificaţii foarte bine conservate, în incinta căreia veţi descoperi impunătoarea Biserică Reformată în stil gotic. Din parcul cetăţii puteţi urca şi coborî pe una dintre cele mai estetice scări din lume, scara Rákóczi, pictată cu motive tradiţionale, unul dintre obiectivele preferate de mulţi turişti.

Alte obiective din zona centrală sunt clădirea Bibliotecii Teleki-Bolyai şi numeroasele muzee precum Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Muzeul de Artă sau Muzeul de Istorie. Multiculturalismul caracteristic oraşului Târgu Mureş se regăseşte şi la nivelul edificiilor religioase, cele mai reprezentative fiind Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Biserica Franciscanilor, Biserica Reformată cu un Turn, Biserica de lemn Sfântul Arhanghel Mihail, Sinagoga Status Quo Ante, Biserica Înălţarea Domnului sau Biserica Unitariană.

Oraşul Târgu Mureş oferă şi excelente posibilităţi de agrement fie în spaţiile special amenajate de-a lungul râului Mureş, unde găsiţi bazine de înot sau unde puteţi face plimbări cu barca, fie pe Platoul Corneşti. În vizita voastră prin Târgu Mureş, unul dintre obiectivele de neratat este Grădina Zoologică din parcul de pe Platoul Corneşti. Modernizată la standarde europene, aceasta găzduieşte, pe o suprafaţă de 20 de hectare, peste 500 de animale.

Târgu Mureş este şi un centru urban unde, mai ales pe timpul verii, se organizează o mulţime de evenimente cultural-artistice. În Piaţa Trandafirilor, spre exemplu, are loc „Târgul de pe Mureş“, pe când în cetate se organizează concerte şi festivaluri precum „Festivalul Berii“, „Sărbătoarea Vinului şi a Mustului“ sau „Zilele Târgumureşene“.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Să admiraţi de pe Platoul Corneşti spectaculoasa panoramă asupra oraşului şi a văii superioare a Mureşului.
Bine de ştiut

  • Târgu Mureş este accesibil rutier pe drumul european E60 şi pe drumul naţional DN 15. Feroviar, oraşul este legat de toate marile oraşe din Transilvania, Crişana, Maramureş sau Muntenia.
  • Centrul de informare turistică se află pe Str. George Enescu nr. 2. Program de vară (iunie-august) luni între orele 8:00-16:00; marţi-vineri între orele 8:00-16:00; sâmbăta între orele 8:00-16:00.
  • Program pentru restul anului: luni între orele 8:00-16:00; marţi-vineri între orele 8:00-16:00.
  • Oficiul poştal central este situat în Piaţa Teatrului nr. 8. Program: luni-sâmbata între orele 6:00-19:00.

Vremea


marți
1°C

joi
4°C

vineri
3°C