Sulina

De ce?

Situată între Delta Dunării şi Marea Neagră, acolo unde primele raze de soare ale dimineţii mângâie ţărmul românesc, Sulina reprezintă un amestec de culturi, de nou şi de vechi ce îi conferă un farmec aparte.

Farurile, bisericile multiconfesionale, casele vechi, cimitirul maritim, toate vorbesc despre vremurile înfloritoare de altădată; iar plaja, întinsă şi sălbatică, îmbie la linişte şi relaxare departe de civilizaţia modernă.

Descoperă

În extremitatea estică a României, în Delta Dunării, veţi regăsi singurul oraş al acestui ţinut al apelor: Sulina.

Situat pe braţul omonim al Dunării, la confluenţa cu Marea Neagră, Sulina este un orăşel multicultural ce are în prezent aproximativ 3 500 de locuitori. Menţionată pentru prima dată în secolul al X-lea în documente bizantine, Sulina cunoaşte o perioadă de maximă înflorire economică în secolul al XIX-lea când devine port liber, scutit de taxe, iar traficul fluvio-maritim prosperă.

În acea perioadă s-a înfiinţat la Sulina Comisia Europeană a Dunării, iar astăzi clădirea care i-a servit drept sediu este o clădire simbol a oraşului. Importanţa europeană a portului a dus la modernizarea oraşului şi la creşterea populaţiei, multe ţări deschizându-şi consulate şi agenţii consulare aici (Austria, Anglia, Italia, Danemarca, Olanda, Germania, Grecia, Rusia, Turcia, Belgia). Perioada de glorie s-a încheiat pentru totdeauna odată cu declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, când economia s-a prăbuşit şi o parte din superbele clădiri au fost distruse.

Astăzi, patrimoniul arhitectural al Sulinei, deşi pe alocuri este abandonat şi în stadiu avansat de degradare, spune o poveste fascinantă. O poveste a oraşului care s-a transformat dintr-o comunitate de pescari într-un important port european.

Dacă vă plimbaţi pe străzile oraşului veţi putea admira, pe de o parte, arhitectura rurală deltaică dominată de stuf şi de culorile alb, albastru şi verde, iar pe de altă parte, arhitectura urbană de secol al XIX-lea, regăsită mai ales pe malul Dunării.
Amestecul de culturi din acea perioadă a lăsat în urmă numeroase edificii religioase valoroase din care astăzi se remarcă bisericile ortodoxe române, greceşti şi ruseşti sau biserica romano-catolică. O atracţie unică este Cimitirul Maritim situat nu departe de plajă, unde cetăţeni de nu mai puţin de 21 de naţionalităţi sunt înmormântaţi.

Nu trebuie uitate nici Farul Turcesc, Farul Comisiei Europene care găzduieşte şi un muzeu, Uzina de Apă, portul, şantierul naval şi cherhanaua.

La aproximativ doi kilometri de oraş începe o întinsă plajă cu nisip fin, amenajată minimal, ce invită la linişte şi relaxare departe de civilizaţia modernă.

Anual pe 15 august, când se sărbătoreşte Ziua Marinei, oraşul freamătă de petreceri şi festivităţi.

Sulina de astăzi încearcă să se reinventeze prin turism, având la bază identitatea sa culturală unică şi natura fascinantă ce o înconjoară.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Să degustaţi din bucatele pescăreşti specifice locului cum ar fi icrele bătute, de crap sau de ştiucă, scrumbia marinată, borşul, saramura sau plachia de peşte.
Bine de ştiut

  • La Sulina nu se poate ajunge decât pe calea apei. De la Tulcea se poate lua vaporul („Pasagerul“) călătoria durând aproximativ 4 ore, sau alte nave mai rapide, dar mai costisitoare, toate ajungând în portul Sulina.
  • Centrul informare al Asociaţiei Biosferei Delta Dunării este situat pe Str. 1 nr. 197.
  • Oficiul poştal central îl găsiţi pe Str. 1 nr. 188. Program: luni - vineri între orele 08:00 - 19:00.
  • În oraş există numeroase posibilităţi de cazare de tipul pensiunilor, numeroase restaurante, terase, dar şi mici magazine de unde vă puteţi aproviziona cu cele necesare.

Vremea


miercuri
13°C

vineri
16°C

sâmbătă
15°C