Sighişoara

De ce?

Cochetă şi liniştită în mijlocul peisajelor de poveste ale Transilvaniei, Sighişoara este unul dintre cele mai pitoreşti şi romantice oraşe ale României. Supranumită şi „Perla Transilvaniei“, cetatea Sighişoarei, singura cetate medievală încă locuită din Europa, este un adevărat muzeu în aer liber. Plimbaţi-vă prin mijlocul istoriei, respiraţi atmosfera misterioasă a timpurilor de mult apuse şi încărcaţi-vă cu energie pentru a surprinde tabloul colorat al Sighişoarei!

Descoperă

Situată pe râul Târnava Mare, în inima Transilvaniei, Sighişoara (Schäßburg, în limba germană) este un orăşel cu mai puţin de 30 000 de locuitori, dar pe care istoria fabuloasă l-a propulsat în fruntea atracţiilor turistice majore ale României.

Pe Dealul Cetăţii, începând cu secolul al XII-lea, saşii stabiliţi în Transilvania au pus bazele cetăţii Sighişoara. Puternic fortificată şi beneficiind de 14 turnuri de apărare (dintre care 9 încă se mai păstrează) pentru a face faţă atacurilor otomane, Sighişoara s-a dezvoltat în scurt timp într-unul dintre cele mai importante centre meşteşugăreşti şi comerciale ale Transilvaniei.

Starea bună de conservare, dar şi faptul că este singura cetate din sud-estul Europei locuită integral au fost printre motivele care au dus la includerea Cetăţii Medievale Sighişoara pe lista Patrimoniului UNESCO.

Străbateţi la pas străduţele înguste, admiraţi casele medievale colorate, turnurile de apărare şi opriţi-vă pentru a observa mai îndeaproape cele mai emblematice puncte ale cetăţii: Turnul cu Ceas, Casa lui Vlad Dracul, Scara Şcolarilor, Şcoala şi Biserica din Deal sau Biserica Mănăstirii Dominicane.
Sighişoara este superbă oricând, dar o atmosferă unică şi o experienţă de neuitat veți găsi în timpul renumitului Festival Medieval, o sărbătoare culturală majoră care se desfăşoară anual în ultimul sfârşit de săptămână al lunii iulie.

Turişti din toate colţurile lumii vin să se bucure de fabuloasa atmosferă medievală și de numeroasele evenimente culturale: muzică, teatru, film, expoziţii de artă, dans medieval, precum și spectacole de animaţie stradală.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Să urcaţi în Turnul cu Ceas de unde puteţi admira în toată splendoarea ei Cetatea Sighişoarei. În preţul biletului este inclusă şi vizita micului Muzeu de Istorie găzduit în turn.
  • O vizită în cimitirul vechi de pe Dealul cetăţii de unde puteţi avea o superbă panoramă asupra Văii Târnavei.
  • Dacă aveţi timp, încercaţi să descoperiţi cu o bicicletă închiriată peisajele pitoreşti din jurul Sighişoarei.
Bine de ştiut

  • Sighişoara este conectată prin drumul european E60 de multe oraşe mari din România şi nu numai.
  • Feroviar se poate ajunge în Sighişoara pe traseul Bucureşti – Braşov – Cluj – Oradea. Gara este situată la 15 minute de mers pe jos de centru, pe Str. Libertăţii nr. 51.
  • Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din Sibiu şi Cluj-Napoca.
  • Un excelent centru de informare turistică este amplasat în cetatea Sighişoarei, vizavi de Turnul cu Ceas.
  • Oficiul Poştal se află în Oraşul de Jos, pe Str. 1 Decembrie. Program: luni–vineri între orele 7:00–20:00.
  • Biciclete se pot închiria din Cetate, în Piaţa Muzeului nr. 6.
  • În cetate se poate înnopta în numeroasele spaţii de cazare cochete.
  • Parcarea în cetate este posibilă contra-cost, dar ideal ar fi să parcaţi la poalele cetăţii şi apoi să străbateţi la pas cetatea.

Vremea


marți
-1°C

joi
4°C

vineri
3°C