Călătoria spre România

Este foarte uşor să ajungi în România din aproape orice colţ al lumii. Acest lucru se datorează atât poziţionării sale în cadrul continentului european, cât şi existenţei unei game variate de tipuri de transport şi de companii de profil care vă pot aduce aici.

Călătoria cu avionul

România are 17 aeroporturi civile, dintre care în prezent doar 11 deservesc zboruri internaţionale, iar cel apropiat de Delta Dunării, de la Tulcea, se află în curs de modernizare şi urmează să fie frecventat de zboruri internaţionale. Astfel, principalele aeroporturi care vă pot fi de folos sunt:

Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti este situat în Otopeni la 16 km de capitală. Acesta este cel mai mare şi cel mai aglomerat aeroport din România, având zboruri în aproape toate marile oraşe din Europa, în câteva capitale din Orientul Mijlociu, în toate celelalte oraşe ale României, dar şi zboruri cu escală spre SUA, America Latină, Australia, Noua Zeelandă, China sau Japonia. Din 2012, toate companile aeriene low cost operează zboruri de pe acest aeroport.

Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timişoara este al doilea ca mărime din România: are zboruri spre mai multe oraşe mari din Germania, Italia, Austria, Ungaria, Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Franţa, Marea Britanie, precum şi în diverse oraşe din România. Aici operează companii importante ca Lufthansa şi Austrian Airlines, Carpatair sau Tarom, dar şi majoritatea companiilor low cost.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca este cel mai mare aeroport din Transilvania, fiind folosit pentru un număr tot mai mare de zboruri din şi către diferite destinaţii europene. Principalele companii care folosesc acest aeroport sunt Lufthansa, TAROM şi Wizz Air (low cost).

Alte aeroporturi internaţionale mai mici sunt situate în:

Sibiu – este frecventat de zboruri către Austria, Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania cu operatori precum Lufthansa, Austrian Airlines şi Blue Air.

Bacău – este frecventat de zboruri în principal către Italia şi Marea Britanie cu un operator principal, Blue Air.

Constanţa – reprezintă un aeroport important, fiind singurul aeroport românesc de la Marea Neagră. Începând cu iunie 2013 Turkish Airlines operează zboruri directe între Constanţa şi Istanbul de trei ori pe săptămână.

Suceava – este frecventat cu precădere de zboruri spre destinaţii din Italia.

Iaşi – este frecventat de zboruri către Austria, Marea Britanie, Italia, Israel şi folosit de companii precum Austrian Airlines şi TAROM.

Arad – este frecventat de zboruri sezoniere către una sau două destinaţii italiene.

Baia Mare – este un aeroport sezonier (zboruri foarte rare).

Craiova – este frecventat de zboruri către Marea Britanie, Germania, Italia, Spania şi Israel şi folosit de companii precum şi Wizz Air şi RYANAIR.

Tulcea – în prezent există zboruri naţionale foarte rare; este un aeroport ce urmează a fi reabilitat şi va deservi fluxurile turistice naţionale şi internaţionale spre Delta Dunării.

 

Călătoria cu trenul

România este relativ bine conectată cu reţeaua feroviară europeană. Există trenuri internaţionale zilnice la Viena, Budapesta, Sofia, Istanbul, Chişinău, Kiev şi Moscova dar, din cauza calităţii proaste a infrastructurii feroviare, durata unei călătorii cu trenul poate fi foarte mare.

Cu toate acestea, venind dinspre Europa Centrală, trenurile sunt modul ideal de a ajunge în oraşele din zona central-vestică a României, cum ar fi Braşov, Sighişoara, Oradea sau Cluj-Napoca.

Călătoria cu autocarul

Chiar dacă România nu a fost văzută în mod tradiţional ca o „ţară de autocar“, transportul cu acest mijloc a devenit un mod din ce în ce mai întâlnit pentru a ajunge aici. După anii ‘90 au apărut şi s-au dezvoltat multe companii de autocare care pot transporta turişti în România în condiţii acceptabile, în mai toate colţurile ţării.

Totuşi, o regulă generală de ţinut minte dacă ar trebui să călătoriţi spre România şi trebuie să alegeţi între tren şi autocar: dacă trenurile sunt disponibile la fel de des, şi la aproximativ același preţ, iar călătoria durează similar ca timp, alegeţi trenurile, sunt mai confortabile.

Călătoria cu vaporul

Deşi sunt foarte scumpe, croazierele pe Dunăre sunt numeroase, fiind disponibile începând de la Passau sau Viena şi au ca destinaţie finală Delta Dunării. Aceste croaziere se opresc în fiecare port important de-a lungul drumului, din Austria, Ungaria, Serbia şi România.

Traversarea Dunării se face spre şi din Bulgaria în mai multe porturi: de la Calafat la Vidin (de aproximativ zece ori pe zi, în funcţie de volumul de trafic); de la Bechet la Oriahovo (zilnic) şi de la Zimnicea la Svishtov (numai la sfârşit de săptămână).

Călătoria cu maşina

În România puteţi ajunge oricând şi cu maşina proprie, conducând cu uşurinţă dinspre ţări din Occident. În cazul în care veniţi dinspre nord sau est va trebui să conduceţi prin Ucraina sau Moldova şi este posibil să petreceţi mai mult timp la graniţă.

De asemenea, trebuie să fiţi conştienţi, dacă aveţi de gând să conduceţi vehicule în România, că infrastructura rutieră este destul de modestă, comparativ cu Europa de Vest. Există, totuşi, câteva autostrăzi finalizate mai mult în partea de sud a țării (una din ele făcând legătura între capitală şi litoralul Mării Negre).

Partea bună este că infrastructura de transport rutier este foarte densă, iar cele mai multe drumuri sunt relativ bine întreţinute, multe dintre ele fiind foarte pitoreşti şi traversând peisaje spectaculoase cu munţi, văi şi păduri. Drumurile transilvănene, de exemplu, sunt construite pe partea de sus a colinelor, fiind suprapuse pe vechile trasee medievale, din acest motiv existând întotdeauna un obiectiv turistic care să te facă să opreşti maşina pentru o scurtă vizita plină de un plăcut neprăvăzut.