Bistriţa

De ce?

Pierdut printre colinele acoperite de livezi întinse la poalele Carpaţilor Orientali, Bistriţa, cel mai nordic burg săsesc fortificat din Transilvania, se prezintă ca o bijuterie arhitecturală ancorată în timpuri medievale. Acest oraş fascinant, care se bucură de relativ puțină vreme de interesul susținut al turiștilor, impresionează de la bun început prin centrul său istoric împânzit de clădiri cu faţade colorate, de pasaje misterioase, de galerii bogate precum cele ale complexului Şugălete, dar şi prin impozantul său simbol, Biserica Evanghelică. Pitorescul şi atmosfera medievală sunt amplificate de străzile pietonale pline de verdeaţă şi de restaurantele şi cafenelele cochete unde vă puteţi relaxa în voie.

Nici un itinerar în Transilvania nu ar fi complet fără a vizita şi cel de-al şaptelea burg medieval, Bistriţa!

Descoperă

Situată la intersecția drumurilor comerciale ce legau trei regiuni importante (Maramureş, Bucovina şi Transilvania), Bistriţa a fost cunoscută încă din perioada medievală drept „Poarta Transilvaniei“.

Reşedinţă actuală a judeţului Bistriţa-Năsăud, oraşul de pe râul Bistriţa Ardeleană a fost întemeiat în secolele XII–XIII în urma colonizărilor germane. În perioada medievală coloniştii saşi au transformat această aşezare într-unul dintre cele şapte burguri medievale importante ale Transilvaniei („Siebenbürgen’’), Bistriţa având poziţia cea mai nordică. Menţionat pentru prima dată în anul 1264, oraşul s-a dezvoltat în mod constantdatorită intenselor schimburi comerciale; astfel, în secolele XIII–XIV au ajuns să-şi desfăşoare activitatea în Bistriţa peste 30 de bresle meşteşugăreşti.

Fortificată în secolul al XIV-lea, Cetatea Bistriţei a devenit în scurt timp cea mai puternică din nordul Transilvaniei, dispunând de nu mai puţin de 18 turnuri şi bastioane de apărare. Nefiind în prima linie de apărare împotriva năvălitorilor, fortificaţiile şi ansamblul arhitectural din interiorul cetăţii s-au păstrat foarte bine o lungă perioadă de timp. O mare parte dintre aceste ziduri şi turnuri au fost însă demolate mai târziu, în secolul al XIX-lea, când a luat amploare expansiunea urbanistică. În prezent doar Turnul Dogarilor mai stă în picioare ca o mărturie a trecutului impozant al Cetății Bistriţei. Cu toate acestea, în zilele noastre, orașul păstrează un aspect cosmopolit plin de farmec şi se prezintă ca o destinaţie foarte interesantă pentru oricine îşi doreşte o veritabilă călătorie în trecut.

Aflaţi în Bistriţa, veţi fi cuceriţi de concentrarea, pe o suprafaţă relativ mică, a atâtor monumente de arhitectură care mai de care mai deosebite. Pentru a înţelege şi pentru a vă bucura de ansamblul medieval al Bistriţei actuale, probabil cel mai bun punct de pornire este Piaţa Centrală, astăzi oarecum calmă, dar unde vă puteţi imagina cu uşurinţă freamătul comercial de altădată care se desfăşura aici. Edificator va fi în acest sens complexul Şugălete, format dintr-o pleiadă de 13 clădiri medievale unite între ele prin galerii cu arcade gotice încântătoare. Clădirea cea mai reprezentativă a vechiul burg al Transilvaniei a fost şi va rămâne Biserica Evanghelică, cu al său turn de 75 de metri, cel mai înalt din Transilvania.

Alături de aceasta, numeroase case la fel de vechi, cu faţade şi porţi interesante, pot fi admirate doar din exterior în zona centrală; Casa Argintarului, locuinţa unui mare meşter bijutier, este un exemplu în acest sens. Însă unele pot fi vizitate şi în interior, cum ar fi de pildă Casa cu Lei, ce găzduieşte un centru de artă tradiţională, Casa lui Ion Zidaru, o bijuterie gotică având și elemente renascentiste ce datează din secolul al XVI-lea, sau Casa Memorială „Andrei Mureşanu”, autorul versurilor imnului românesc. O altă emblemă a cetăţii este de departe şi secularul Turn al Dogarilor, înalt de 35 de metri, care găzduieşte în prezent o expoziţie de măşti şi păpuşi medievale. Puteţi avea o experienţă de neuitat descoperind aceste atracţii remarcabile într-o plimbare pe străduţele întortocheate din centru.

Drept dovadă a multiculturalismului Bistriţei stau şi numeroasele lăcaşuri de cult, fie ele ortodoxe, catolice sau evreieşti. Astfel de monumente istorice sunt Sinagoga, o clădire ce îmbină elemente gotice, romanice şi orientale, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” sau Biserica Ortodoxă construită în stil gotic.

O atracţie în sine este şi pietonalul Liviu Rebreanu, o zonă foarte verde şi animată unde se întâlnesc deopotrivă localnici şi turişti şi care impresionează prin atmosfera de secol XIX pe care o degajă.
Bistriţa nu duce lipsă nici de muzee interesante precum Muzeul de Artă Contemporană, unde puteţi admira numeroase creaţii originale de sculptură şi pictură, sau Muzeul de Etnografie, unde aveţi ocazia să descoperiţi frumuseţea satului bistriţean.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Să urcaţi în Turnul Bisericii Evanghelice, apoi să vizitaţi Turnul Dogarilor şi Casa cu Lei. Biletul de intrare este valabil pentru toate aceste trei obiective.
Bine de ştiut

  • Bistriţa este tranzitat de drumul E576, iar gara este situată pe strada Gării nr. 2.
  • Aeroportul cel mai apropiat se găseşte la Cluj-Napoca (120 km distanţă de Bistriţa).
  • Centrul de informare turistică este situat în Piaţa Centrală nr. 6.
  • Oficiul poștal central este situat pe Str. Ştefan cel Mare, nr. 9. Program: luni-vineri între orele 8:00-19:00; sâmbăta între orele 9:00-13:00.
  • Biserica Evanghelică a fost de curând renovată, după ce în anul 2008 acoperişul şi turnul acesteia au fost grav afectate de un incendiu. În prezent se poate urca în turn cu ajutorul unui lift (program de vizitare: luni este închis; marţi–duminică între orele 12:00–16:00).

Vremea


miercuri
15°C

vineri
30°C

sâmbătă
12°C