Crişana

De ce?

Crişana, regiunea celor trei râuri Criş şi poartă de intrare în România dinspre Europa de vest, este un tărâm al cetăţilor şi castelelor, al izvoarelor termale şi tradiţiilor folclorice intacte, încadrată la est de peisajele naturale pitoreşti din Munţii Apuseni. Cetatea Oradea şi Cetatea Aradului, o varietate de stiluri arhitecturale, de la baroc la neoclasic, reflectată în multe clădiri vechi, biserici şi muzee, toate creează un peisaj cultural de excepţie ce aşteaptă să fie descoperit. Relaxare şi tratamente la Băile Felix, drumeţii şi expediţii în peşteri în zona montană apropiată, totul poate fi posibil când ajungeţi aici. Câteva zile petrecute în Crişana vă vor încânta ochii datorită atracţiilor culturale şi naturale de aici!

De vizitat în orice sezon, în familie, în cuplu sau cu prietenii!

Vă recomandăm

  • Să încercaţi gimicuş, un preparat culinar pe bază de mălai, slănină afumată şi caltaboş.
  • Să vizitaţi Pivniţele Diosig de pe podgoria Diosig-Cadea-Săcuieni.
  • Să vizitaţi comuna Pietroasa, un remarcabil centru etnofolcloric şi punct de plecare pentru multe drumeţii montane.
  • Să vizitaţi Peştera Urşilor unde au fost descoperite fosile de urs de cavernă, dar şi de capră neagră şi leu de peşteră.
  • Să exploraţi Valea Iadului (42 km) de-a lungul căreia puteţi admira peşteri şi cascade precum Iadolina, Moara Dracului sau Săritoarea Ieduţului.

Bine de ştiut

  • În staţiunea Băile Felix se fac tratamente cu produsele româneşti revitalizante dezvoltate de renumita Prof. Dr. Ana Aslan.
  • Centrele de informare turistică din Oradea se află în Turnul Primăriei din Piaţa Unirii şi în Piaţa Emanuil Gojdu nr. 41, corp J, în incinta Cetăţii Oradea.
  • Centrul de informare turistică din Arad se regăseşte pe Bd. Revoluţiei nr. 81.
  • Peştera Urşilor şi Peştera Meziad (47 km lungime) se vizitează numai cu ghid.

Cum ajungeţi

În Crişana puteţi ajunge relativ uşor cu avionul, trenul sau cu maşina datorită, în primul rând, proximităţii faţă de Europa Vestică şi de cea Centrală.

Acces aerian
Dacă doriţi să călătoriţi cu avionul, trebuie să ştiţi că există aeroport internaţional la Arad şi un aeroport internaţional la Oradea. Datorită distanţei foarte mici dintre Arad şi Timişoara, puteţi ateriza oricând pe aeroportul internaţional din Timişoara, de aici putându-vă deplasa în oricare colţ al Crişanei.

Acces feroviar
Dacă alegeţi călătoria pe calea ferată, trebuie să aveţi în vedere trenurile internaţionale care leagă oraşe importante din Europa cu Aradul sau Oradea sau cu marile oraşe din România, de unde puteţi ajunge tot pe calea ferată oriunde în Crişana.

Acces rutier
Rutier, puteţi alege să vă deplasaţi spre Crişana fie dacă optaţi pentru motocicletă, maşina proprie sau dacă alegeţi să călătoriţi cu autocarul. Turiştii care vin şi vizitează Crişana pot închiria o maşină de la aeroportul din Arad, Oradea sau Timişoara.

Călătorie plăcută!

Descoperă

Delimitată de văile râurilor Mureş şi Someş şi străjuită de Munţii Apuseni, regiunea istorică a Crişanei îşi trage numele de la cele trei râuri ce o străbat: Crişul Alb, Crişul Negru şi Crişul Repede. Faptul că s-a aflat multă vreme sub stăpânire austro-ungară a influenţat foarte mult dezvoltarea socio-economică, spiritul şi estetica marilor oraşe precum Oradea şi Arad.

Astfel, în capitala Crişanei, Oradea, diferite stiluri arhitecturale se îmbină armonios, cel mai spectaculos fiind stilul Secession regăsit la multe clădiri centrale care au faţade în culori pastelate cu multe ornamente florale sau geometrice. Hoinăriţi un pic prin centru şi veţi descoperi Muzeul Ţării Crişurilor, o replică a Palatului Belvedere din Viena, Palatul Vulturul Negru sau Catedrala Romano - Catolică. La Arad, varietatea de stiluri arhitectonice o puteţi admira la clădiri precum Turnul şi Muzeul Apei, Teatrul Vechi, Primăria sau Palatul Cenad. După vizitarea centrelor urbane, dacă doriţi să vă relaxaţi şi să vă oferiţi un tratament, o puteţi face în mai multe staţiuni balneoclimaterice precum Băile Felix, 1 Mai, Stâna de Vale, Moneasa sau Lipova.

De asemenea, merită să vizitaţi Cetatea Oradea cu ale sale cinci bastioane, Cetatea Şoimoş, Cetatea Aradului sau Castelul regal de la Săvârşin. Spiritualitatea locului se poate regăsi în lăcaşuri de cult, adevărate bijuterii arhitecturale cum sunt Biserica cu Lună din Oradea sau Mănăstirea Sfintei Cruci, Biserica Roşie din Arad sau în biserici de lemn (peste 60 la număr) cum sunt cele de la Săvârşin, Hălmagiu, Buceava sau Groşii Noi. Bogăţia etnografică a Ţării Crişurilor o puteţi observa în multe din satele din Apuseni sau în cadrul unor evenimente cum sunt Târgul de la Feketău, Vama Sării sau la Târgul Meşterilor Populari din Oradea. Aici puteţi admira şi achiziţiona obiecte de ceramică albă şi roşie, viori cu goarnă sau ouă încondeiate.

Atracţiile naturale ale Crişanei sunt strâns legate de Munţii Apuseni ce o străjuiesc în partea estică. Astfel, puteţi explora unele dintre cele mai spectaculose formaţiuni carstice, adevărate mărturii ale unui timp străvechi precum Peştera Urşilor, Peştera Meziad, Gheţarul Focul Viu sau Peştera Vântului. Peisajul montan superb este completat de numeroase cascade, defileuri şi chei cum sunt Cascada Iadolina şi Moara Dracului, defileele Mureşului şi Crişului Alb sau Cheile Galbenei. Un monument al naturii deosebit este Izbucul intermitent de la Călugări.

 

 

Citește mai mult

Gastronomie

Veţi descoperi şi veţi înţelege pe deplin Crişana când, la un moment dat, vă veţi aşeza la masă şi veţi încerca diversele preparate ale bucătăriei locale.
Ajunşi până aici, veţi înţelege că bucătăria Crişanei reprezintă un amestec bizar şi fascinant de tradiţii vechi româneşti şi influenţe ungureşti, păstrat până în zilele noastre. Asemănătoare în linii mari bucătăriei transilvănene, bucătăria din Crişana vă va surprinde prin diversitatea preparatelor sale. Bazată pe preparate foarte simple, ţărăneşti şi pe principii ecologice, sănătoase, în bucătăria din Crişana se pune accentul în primul rând pe paprica dulce, pe carnea de porc preparată după reţete tradiţionale (slănina şi cârnatul de casă), pe peşte şi pe produsele din lapte (brânza, caşul sau laptele proaspăt) sau pe legumele proaspete, culese direct din grădină. Pentru a vă convinge de savoarea deosebită a preparatelor culinare din Crişana, trebuie să încercaţi neapărat câteva specialităţi pe care doar aici le veţi întâlni: omleta cu creier sau ouăle cu castraveţi, supa de gulii sau supa de peşte, tocana de purcel sau sarmalele bătrâneşti de mari dimensiuni, balmoşul cu ouă şi cârnaţi de casă, cartofii ţărăneşti la tigaie, pipăraica sau gimicuşul, boii pe moare şi curechii de dovleac, taşchele cu pegmez ori nudlii cu mac.
Alături de numeroasele preparate ale bucătăriei din Crişana, vor veni să desăvârşească regalul gastronomic vinurile unice din renumitele podgorii de aici. Astfel, vă vor încânta simţurile vinurile deosebite din podgoriile Miniş-Maderat, Valea lui Mihai, Diosig, Biharia sau Tileagd.

 

Citește mai mult
Atracții

Itinerare