Oradea

De ce?

Oradea este oraşul unde atmosfera occidentală şi orientală se îmbină armonios, un oraş unde fastul stilurilor arhitecturale din centrul istoric alternează cu frumuseţea parcurilor şi oazelor sale verzi.

Nicăieri în România nu veţi găsi o arhitectură mai diversă şi mai spectaculoasă. Stilurile Secession şi Art Nouveau care au dominat arhitectura Oradei în secolele XIX şi XX se remarcă în mod deosebit prin clădirile care înnobilează centrul istoric.

Pe lângă aceste clădiri emblematice, biserici şi muzee, Oradea oferă şi excelente posibilităţi de relaxare, fie că este vorba de băi cu ape termale, shopping sau gastronomie locală.

Oraşul de pe Crişul Repede se pretează perfect turismului cultural şi poate fi o excelentă destinaţie pentru un city-break.

Descoperă

Situat în imediata apropiere a graniţei cu Ungaria, într-un cadru natural deosebit, Oradea este, cu cei peste 200 000 de locuitori ai săi, cel mai important oraş al regiunii istorice Crişana. Oraşul cosmopolit de pe râul Crişul Repede se mândreşte cu o istorie milenară, iar de-a lungul veacurilor, cele mai importante stăpâniri (maghiară, otomană şi habsburgică) şi-au lăsat amprenta în atmosfera oraşului. Nu trebuie uitată nici contribuţia uneia dintre cele mai importante comunităţi evreieşti din România care a trăit aici în perioada interbelică. Poziţia geografică favorabilă, dezvoltarea economică şi efervescenţa culturală propulsează Oradea ca fiind unul dintre cele mai dinamice oraşe româneşti.

Odată ajunşi în capitala Crişanei aceasta vă va fascina cu arhitectura ei de la prima vedere. Într-o scurtă plimbare prin centrul său istoric veţi descoperi o pleiadă de stiluri arhitecturale ce se îmbină armonios, unele mai spectaculoase ca altele.
Fără îndoială, clădirea vedetă a oraşului este Palatul Vulturul Negru din Piaţa Unirii, un tribut adus stilului secession, unde vă puteţi plimba prin galeriile sale şi savura o cafea. În Piaţa Unirii mai puteţi admira Biserica Sfântul Ladislau, situată faţă în faţă cu clădirea Primăriei, ce impresionează cu al său turn înalt, dar şi Palatul Episcopal. În imediata vecinătate veţi regăsi Biserica cu Lună ce deţine un dispozitiv unic ce arată fazele Lunii. Direct pe malul Crişului Repede veţi găsi Sinagoga Neologă Sion, o mărturie a puternicii comunităţi evreieşti interbelice din Oradea. Trecând pe partea cealaltă a râului Crişul Repede dinspre Piaţa Unirii, nu aveţi cum să nu observaţi Palatul Levay şi Hotelul Transilvania, iar în faţă se înalţă maiestuos Teatrul de Stat construit în stil eclectic.

Luaţi la pas Calea Republicii, o arteră pietonală animată de prezenţa multor cafenele, terase şi magazine. Nu uitaţi să admiraţi impresionantele clădiri din secolele XIX-XX precum Clădirea Bazarului, Hotelul Parc, Complexul Ursulinelor, Palatul Stern sau Palatul Finanţelor, pentru a enumera doar câteva dintre ele.

Alte obiective de neratat în Oradea sunt Muzeul Ţării Crişurilor găzduit de Palatul Baroc unde puteţi admira numeroase opere de artă şi ştiinţă, Catedrala Romano-Catolică sau Cetatea medievală a Oradei din cartierul Subcetate.

Pe lângă bogăţia şi varietatea arhitecturii urbane, Oradea este şi o adevărată capitală verde. Astfel, dacă doriţi să vă relaxaţi după plimbarea printre atâtea frumuseţi arhitecturale o puteţi face în Parcul 1 Decembrie, Parcul Palatului Baroc, un adevărat parc dendrologic, sau vă puteţi aventura până pe Dealul Ciuperca, zona de agrement tradiţională a oraşului de la înălţimea căreia puteţi beneficia de o panoramă superbă asupra întregului oraş.

Aflaţi în Oradea puteţi cu uşurinţă face excursii de o zi în staţiunile termale Băile Felix sau Stâna de Vale, sau vă puteţi aventura în drumeţii pentru a descoperi frumuseţile carstice ale Munţilor Apuseni.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • Să descoperiţi Oradea urmând traseele tematice propuse de Centrul de informare turistică şi anume „Prin palate şi cetate“, „Oradea Secession“, „Oradea bisericilor“ şi „Oradea memorabilă“.
Bine de ştiut

  • La Oradea se poate ajunge pe drumurile europene E60, respectiv E79 şi pe drumurile naționale DN 1 şi DN 76 si DN 79. Prin Vama Borş se poate trece în Ungaria.
  • Oradea este tranzitat de Magistrala Principală 300 Bucureşti-Oradea având legături zilnice cu Bucureşti, Braşov. etc. cu oraşele mai apropiate precum Timişoara, Satu Mare, Baia Mare etc., dar şi cu Budapesta.
  • Aeroportul Internaţional Oradea se află pe Calea Aradului nr. 80.
    Centrul de Informare Turistică din Turnul Primăriei Oradea se află în Piaţa Unirii nr. 1-2.
  • Centrul de Informare Turistică - Cetatea Oradea este situat în Piaţa Emanuil Gojdu nr. 41, corp J. Program de vară (mai - septembrie): zilnic între orele 9:00 – 17:00; program de iarnă: zilnic între orele 8:00-16:00.
  • Oficiul poştal central se află pe Str. Roman Ciorogariu nr. 12. Program: luni-vineri între orele 8:00-19:00; sâmbăta între orele 8:00-13:00.

Vremea


joi
17°C

vineri
28°C

sâmbătă
13°C