Moldova

De ce?

Ţinut încărcat de istorie, oraşe şi cetăţi medievale, mănăstiri şi biserici fortificate, bogăţii etnografice, gastronomie deosebită şi podgorii ce dau vinuri faimoase, la acestea să vă aşteptaţi când ajungeţi în Moldova. Fie că vizitaţi mănăstirile de pe meleagurile Neamţului, Văratec sau Agapia, Cetatea Neamţului, sau capitala Moldovei - Iaşi, sau vă aventuraţi în Carpaţi pentru a admira măreţia Ceahlăului, spectaculozitatea Cheilor Bicazului, ori doriţi să vă relaxaţi într-o staţiune balneoclimaterică precum Slănic Moldova, regiunea Moldovei răspunde tuturor aşteptărilor.

Moldova nu poate fi descoperită în trecere. Acordaţi-vă timp să exploraţi minunile culturale şi naturale de aici sau parcurgeţi un drum complet al vinului avansând de la Odobeşti până la Cotnari.

Vă recomandăm

  • Să vizitaţi centrele etnografice Târpeşti – Valea Ozanei şi Balcani, Brusturoasa.
  • Să încercaţi hârzobul – păstrăvul pus la saramură şi păstrat în cetină de brad preparat în Valea lui Oituz, tochitura (amestec de carne de vită, carne de porc şi sos fierbinte cu mămăliguţă şi un ou prăjit pe partea de sus) şi plăcintele apetisante numite „poale-n brâu“.
  • Să degustaţi vinurile din soiurile tradiţionale de Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Băbească Neagră sau Busuioacă de Bohotin.
  • Să mergeţi la Festivalul de Teatru Folcloric din Moldova – unicul de gen din România, în luna august.
  • Să parcurgeţi drumul panoramic „Transrarău – drumul comorilor“ ce face legătura între localităţile Pojorata şi Chiril.

Bine de ştiut

  • Centrul de informare turistică din Iaşi se află în Piaţa Unirii nr. 12.
  • Centrul de informare turistică din Piatra Neamţ se află în Piaţa Petrodava.
  • În Moldova subcarpatică aveţi posibilitatea practicării mai multor sporturi de la hiking, alpinism, rafting, off-road dar şi sporturi de iarnă.
  • Drumul Transrarău este închis pe perioada iernii.

Cum ajungeţi

În Moldova puteţi ajunge relativ uşor cu avionul, trenul sau cu maşina datorită, în primul rând, proximităţii de Europa Centrală.

Acces aerian
Dacă doriţi să călătoriţi cu avionul, trebuie să ştiţi că există aeroporturi internaţionale la Iaşi şi Bacău.

Acces feroviar
Dacă alegeţi călătoria pe calea ferată, trebuie să aveţi în vedere trenurile internaţionale care leagă oraşe importante din Europa cu oraşele din Transilvania sau cu Bucureştiul, de unde puteţi ajunge tot pe calea ferată în Moldova.

Acces rutier
Rutier, puteţi alege să vă deplasaţi spre Moldova fie dacă optaţi pentru motocicletă, maşina proprie sau dacă alegeţi să călătoriţi cu autocarul. Cei mai mulţi oameni care vin şi vizitează Moldova pot închiria o maşină de la Bucureşti sau din marile centre urbane ale Moldovei cum sunt Galaţi, Iaşi sau Bacău.

Călătorie plăcută!

 

 

 

Descoperă

Regiunea istorică a Moldovei, al cărui teritoriu este în prezent împărţit între România, Ucraina şi Republica Moldova, s-a aflat mereu la confluenţa unor mari imperii cum au fost cel rus, austriac sau otoman, ce i-au influenţat pe rând destinul. Moldova românească este un areal bogat în atracţii turistice naturale şi istorico-culturale ce îi conferă o frumuseţe aparte, şi cuprinde o parte vestică, subcarpatică, şi una estică, de podiş şi câmpie, despărţite fiind de râul Siret.

Moldova subcarpatică

Loc de basm, evocat în multe scrieri literare, partea vestică a Moldovei coboară în trepte dinspre Carpaţi şi se continuă cu dealuri împădurite, livezi şi podgorii ce adăpostesc mici aşezări pitoreşti ce păstrează obiective istorico-culturale deosebite. Monumentele care au conservat cel mai bine spiritul locului, adevărate tezaure culturale, sunt nenumăratele mănăstiri şi biserici ce îmbrăţişează diferite stiluri arhitectonice de la gotic până la bizantin, între care amintim Văratec, Agapia, Neamţ, Bistriţa, Secu, Războieni sau Pângăraţi. Alte mărturii ale istoriei zbuciumate a Moldovei sunt falnica Cetate a Neamţului, Cetatea Nouă de la Roman, Mănăstirea de la Războieni sau ruinele Palatul Cnejilor de la Durău.

La Piatra Neamţ nu rataţi să vizitaţi Curtea Domnească, cu ale sale pivniţe, sau Catedrala Domnească. Patrimoniul etnofolcloric este, de asemenea, foarte bogat în Moldova, oglindindu-i trecutul istoric. În zonele rurale încă se mai păstrează meşteşugurile străvechi cum sunt ţesutul de covoare şi al hainelor tradiţionale, ceramică sau pictură de icoane, aşa că nu rataţi să achiziţionaţi câteva obiecte de suflet.

Pentru cei care iubesc natura şi activităţile în aer liber, trebuie să vă orientaţi spre munţii Moldovei pentru a descoperi unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase zone montane din ţară cum sunt Parcul Naţional Cheile Bicazului, Lacul Izvorul Muntelui, Parcul Natural Vânători-Neamţ cu ai săi zimbri sau Parcul Naţional Ceahlău unde se găsesc legendarul Masiv Ceahlău şi Cascada Duruitoarea. Mai spre sud, în Munţii Vrancei, puteţi face drumeţii şi admira peisajele pitoreşti din Rezervaţia forestieră Lepşa-Zboinala, din Cheile Tişiţei sau Cheile Putnei şi chiar puteţi admira fascinanta Cascada Putnei.

Peisaje rustice şi momente de relaxare veţi regăsi în staţiunile balneoclimaterice de la Durău, sau Slănic Moldova, supranumită în trecut „Perla Moldovei“. O vizită la Salina Târgu Ocna, renumită pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, vă poate oferi, de asemenea, momente unice de relaxare.

Moldova colinară

Partea estică se prezintă ca o vastă câmpie colinară până la Dunăre şi râul Prut, în care se evidenţiază Iaşiul, Bacăul şi Galaţiul, centre importante ale Moldovei. În cuprinsul acesteia, se regăsesc numeroase monumente şi clădiri fascinante, mărturii ale trecutului interesant al Moldovei precum Mausoleul de la Mărăşeşti, Palatul Sturdza din Miclăuşeni, Palatul de la Ruginoasa sau Castelul Ghica din Dofteana, dar şi diferite mănăstiri şi biserici cum sunt biserica Domnească din Vaslui, Biserica “Sf. Nicolae” din Aroneanu, alături de elemente naturale deosebite cum sunt numeroasele bălţi şi iazuri aflate lângă Dunăre sau în lunca Prutului.

Iaşi, capitala Moldovei, oraş universitar şi cel mai important centru cultural din estul României, abundă de monumente şi clădiri istorice, adevărate bijuterii arhitectonice cum sunt Palatul Culturii, Mănăstirea Golia sau Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La acestea se adaugă spiritul tineresc al oraşului dat de miile de studenţi care-l locuiesc şi atmosfera romantică din Parcul Copou sau din Grădina Botanică. Dacă ajungeţi la Galaţi, important port dunărean, nu rataţi să faceţi o plimbare pe faleză de-a lungul Dunării şi să admiraţi în apropierea acesteia Biserica Fortificată "Sfânta Precista" sau să mergeţi la Grădina Botanică unde se găseşte Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Orice vizită în Moldova ar trebui să cuprindă şi o degustare a faimoaselor vinuri din soiuri autohtone exclusiv de la podgoria Cotnari cum ar fi Grasa de Cotnari, Tămâioasa românească, Feteasca albă şi Frâncuşa. Altă podgorie foarte cunoscută este cea de la Huşi unde se produce Busuioaca de Bohotin sau podgoria de la Odobeşti ce dă vinul Galbena Odobeşti. La Bucium şi Panciu se produce vin spumant. Iar dacă sunteţi cu adevărat pasionaţi de oenologie, puteţi vizita Muzeul Viei şi Vinului de la Hârlău.

Însă trăsătura majoră a regiunii, ceea ce e comun tuturor moldovenilor, fie ei din est sau vest, şi ceea ce sporeşte farmecul acestei zone, este fără îndoială ospitalitatea fără seamăn, moldovenii fiind recunoscuţi drept buni păstrători ai vechilor tradiţii strămoşeşti.

Citește mai mult

Gastronomie

Fiind considerată cea mai complexă bucătărie regională din România, bucătăria moldovenească surprinde prin diversitatea preparatelor culinare. Caracterizată în primul rând de borşurile acre cu tăieţei de casă, cu carne sau doar cu legume, de preparatele îndelung gătite din carne de pasăre sau porc (pârjoale, sarmale ori tochituri) sau de numeroasele plăcinte cu diferite umpluturi dulci ori sărate (brânză dulce sau sărată, mere, dovleac, ciuperci, varză sau chiar carne), bucătăria moldovenească vă va desfăta fără doar şi poate papilele gustative.

Pentru a vă convinge de savoarea deosebită a preparatelor de aici, trebuie să încercaţi neapărat câteva specialităţi culinare, de găsit doar aici: chiroştile, mămăliga cu dovleac la cuptor, ouăle jumări cu usturoi, plăcinta cu ceapă, borşul de găină, cel cu carne de porc şi sfeclă sau cel ţărănesc, precum şi fantastica ciorbă de potroace cu leuştean, capul de porc cu varză acră, pârjoalele moldoveneşti, tocana răzăşească, tochitura moldovenească, pilaful de pasăre, alivencile sau învârtita moldovenească cu mac.

În ajutorul preparatelor bucătăriei moldoveneşti vor veni să desăvârşească festinul gastronomic vinurile din renumitele podgorii de aici. Astfel, veţi fi fascinați de Grasa de Cotnari sau de Busuioaca de Bohotin, de Galbena de Odobeşti, de Zghihara de Huşi sau de Fetească şi de Băbeasca Neagră, care vor înnobila preparatele tradiţionale moldoveneşti.

Citește mai mult
Atracții

Itinerare

Experiențe