Banat

De ce?

Banatul, veche provincie a imperiului Habsburgic unde se întrepătrund influenţe balcanice, ungureşti şi româneşti, este un ţinut captivant datorită stilurilor arhitectonice, tradiţiilor folclorice, gastronomiei, dar şi stilului de viaţă al locuitorilor săi.

Aici veţi descoperi fermecătoarea Timişoara, supranumită în trecut şi „Mica Vienă“, bisericile vechi de lemn şi satele pierdute în peisajele pitoreşti din zona montană. Iubitorii de peisaje nealterate şi entuziaştii sporturilor de iarnă vor aprecia cu siguranţă Munţii Semenic, iar natura spectaculoasă din Defileul Dunării în zona Cazanelor, vă va depăşi cele mai îndrăzneţe aşteptări.

În ciuda proximităţii de Europa Centrală şi de Vest, în Banat nu există turism de masă aşa că veţi putea descoperi nestingheriţi frumuseţile culturale şi naturale în excursii mai lungi sau mai scurte (de tip weekend sau city-break).

Vă recomandăm

 • Să faceţi o excursie cu barca pe Dunăre până în zona Cazanelor.
 • Să parcurgeţi pe jos calea ferată şi să fotografiaţi Tunelul Iubirii dintre localităţile Obreja şi Glimboca.
 • Să vizitaţi Muzeul Porţilor de Fier.
 • Să descoperiţi cu bicicleta satele şi bisericile din lemn din zona Făget.
 • Să participaţi în luna iulie la Gărâna Jazz Festival, dacă sunteţi fan al evenimentelor muzicale inedite.
 • Să petreceţi o seară la Opera din Timişoara.
 • Să vizitaţi cramele de la Recaş pentru o degustare de vinuri.
 • Să încercaţi răchia bănăţeană.
 • Să faceţi rafting pe râul Cerna şi Nera.

Bine de ştiut

 • Centrul de informare turistică din Timişoara se află pe Str. Alba Iulia nr. 2.
 • Centrul de informare turistică din Caransebeș se află în Parcul General Ioan Dragalina.
 • În cazul practicării sporturilor extreme, consultaţi-vă înainte cu ghizi şi persoane care cunosc bine locurile din Banat.
 • În cazul în care optaţi să faceţi o plimbare pe jos prin Tunelul Iubirii între localităţile Obreja şi Glimboca, informaţi-vă înainte despre mersul trenurilor . Prin acest tunel trece trenul!

Cum ajungeţi

În Banat puteţi ajunge relativ uşor cu avionul, trenul sau maşina, datorită, în primul rând, proximităţii faţă de Europa Centrală.

Acces aerian
Dacă doriţi să călătoriţi cu avionul, trebuie să ştiţi că există aeroport internaţional la Timişoara.

Acces feroviar
Dacă alegeţi călătoria pe calea ferată, trebuie să aveţi în vedere trenurile internaţionale care fac legătura între oraşe importante din Europa şi Timişoara sau marile oraşe din România, de unde puteţi ajunge, tot pe calea ferată, oriunde în Banat.

Acces rutier
Rutier, puteţi alege să vă deplasaţi spre Banat fie dacă optaţi pentru motocicletă, maşina proprie sau dacă alegeţi să călătoriţi cu autocarul. Cei mai mulţi oameni care vin şi vizitează Banatul închiriază o maşină de la aeroportul din Timişoara.

Călătorie plăcută!

Descoperă

Regiune delimitată natural de valea Mureşului, culoarul Timiş-Cerna şi Dunăre, Banatul a făcut parte, de-a lungul veacurilor, din Dacia, Imperiul Roman, Regatul Ungariei, a fost sub stăpânire otomană şi apoi sub cea austriacă până la sfârşitul primului război mondial. Toate aceste apartenenţe au imprimat aşezărilor şi, în mod deosebit, Timişoarei, trăsături arhitecturale şi urbane specifice.

Alături de Timişoara, alte subregiuni interesante care îi sporesc Banatului atractivitatea sunt Ţara Făgetului şi Banatul montan.

Timişoara, locul unde a început revoluţia română din decembrie 1989, este un oraş cosmopolit, de avangardă, cu un stil vibrant de viaţă al locuitorilor săi.

Veţi descoperi aici o ofertă culturală diversificată şi valoroasă, dar şi o serie de monumente istorice deosebite din punct de vedere arhitectural, cum ar fi Bastionul Maria-Theresia, Castelul Huniade, Palatul Baroc, cartierele istorice Fabric şi Iosefin, şi numeroase biserici şi sinagogi impozante. Moştenirea culturală rurală a zonei Banatului poate fi admirată în cadrul Muzeul Satului Bănăţean.

În Timişoara veţi găsi o mulţime de parcuri şi grădini, acesta fiind supranumit şi oraşul florilor; nu rataţi o plimbare prin Parcul Rozelor, prin Parcul Botanic sau pe promenada amenajată pe malul râului Bega.

La doar o oră distanţă de Timişoara se găseşte Ţara Făgetului, un ţinut mai puţin cunoscut turiştilor, cu sate tradiţionale, pitoreşti, ascunse printre dealuri şi păduri.

Atracţia principală aici sunt cele 17 bisericuţe din lemn ce datează din secolul al XVIII-lea, cum sunt cele de la Româneşti, Poeni, Povergina sau Jupâneşti. Cu o arhitectură diferită de a celor din Maramureş sau Transilvania, acestea fascinează orice turist.

Prin frumuseţea naturală deosebită şi simplitatea vieţii localnicilor, orice vizită în Banatul montan este ca o întoarcere în timp.

Una dintre cele mai spectaculoase părţi ale Banatului montan este zona Parcul Natural Porţile de Fier, atracţia principală din cadrul acestuia fiind Defileul Dunării la Cazane (Rezervaţia Naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici).

Tot aici veţi avea ocazia să admiraţi şi Statuia lui Decebal sculptată în stânca de pe valea Mraconiei. Dacă ajungeţi până la oraşul dunărean Orşova, trebuie să faceţi o plimbare pe faleza turistică recent modernizată.

Relieful calcaros specific munţilor Banatului a contribuit la crearea unor peisaje spectaculoase cum sunt Cheile Nerei, Cheile Caraşului sau interesantele peşteri Comarnic, Popovăţ sau Liliecilor.

În zonă aveţi posibilitatea să faceţi rafting, canoe, ciclism montan sau escaladă. În Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa vă va încânta una dintre cele mai frumoase cascade din lume, Cascada Bigăr, iar dacă veţi ajunge pe valea râului Rudăria, veţi descoperi Rezervaţia Mulinologică Rudăria formată din 22 de mori de apă folosite în trecut pentru măcinatul grăunţelor.

În Banat, oraşele cu un trecut industrial precum Reşiţa sau Bocşa se reinventează şi îşi folosesc patrimoniul industrial din ce în ce mai mult în scopuri turistice. În Reşiţa, inedit de vizitat este Muzeul de Locomotive cu Abur. În cadrul acestuia veţi aveţi ocazia să admiraţi 16 locomotive expuse în aer liber.

Dacă ajungeţi în schimb în Oraviţa, trebuie să descoperiţi Teatrul Vechi Mihai Eminescu, construit după modelul teatrului vechi din Viena, şi să luaţi trenul spre Anina pentru a străbate una dintre cele mai spectaculoase trasee de cale ferată, Semmeringul Bănăţean.

Una dintre perlele turistice ale Banatului montan este însă cu siguranţă staţiunea balneoclimaterică Băile Herculane, cea mai veche staţiune balneară din Europa, ce datează încă de la 153 d.Hr. Pe lângă tratamentele şi relaxarea de care puteţi avea parte aici, staţiunea în sine este o bijuterie arhitecturală ce merită vizitată, în ciuda faptului că multe dintre clădirile istorice sunt într-o stare avansată de degradare

 

Citește mai mult

Gastronomie

Veţi descoperi cu adevărat Banatul doar atunci când vă veţi aşeza la masă şi veţi încerca diversele preparate culinare ale bucătăriei bănăţene. Veţi fi fascinaţi!

Bănăţenii ştiu să mănânce foarte bine la fiecare masă.

Asemănătoare în linii mari bucătăriei transilvănene, bucătăria bănăţeană vă poate surprinde prin opulenţa sa, dar şi prin particularităţile care au definit-o de-a lungul timpului: ciorbele şi sosurile dulci drese cu rântaş, preparatele savuroase din carne de porc, vită sau pasăre şi chiar tăieţeii de casă folosiţi atât la prepararea mâncărurilor, cât şi a dulciurilor.

Astfel, pentru a vă convinge de gustul deosebit al bucătăriei bănăţene, trebuie să încercaţi neapărat: plăcinta cu ceapă şi ficăţei, jambonul ţărănesc, ceapa umplută, ciorba bănăţeană sau ciorba de sfeclă, puiul umplut, cartofii umpluţi cu brânză şi chimen, drobul de vinete cu ciuperci, grădinuca la cuptor, iahnia de fasole cu gâscă afumată sau diferitele budinci cu brânză, cu varză sau chiar cu nucă ori mac.

Alături de numeroasele preparate ale bucătăriei bănăţeane, vor veni să desăvârşească regalul gastronomic vinurile unice din renumitele podgorii de aici. Astfel, vă vor încânta simţurile vinurile deosebite din podgoriile Recaş şi Teremia Mare.

 

 

Citește mai mult
Atracții

Itinerare