Curtea de Argeş

De ce?

Leagăn al culturii şi civilizaţiei româneşti, Curtea de Argeş este un loc învăluit de legende, un loc ce păstrează vechi tradiţii şi obiceiuri cu origini dacice.

Situată în cadrul natural idilic al Muscelelor Argeşului, fosta capitală domnească deţine un farmec aparte între orașele subcarpatice. O simplă plimbare prin centrul istoric vă va transpune într-o atmosferă regală, iar vizita la Curtea Domnească şi la Mănăstirea Curtea de Argeş vă va da sentimentul de traversare a unei pagini de istorie.

Datorită proximităţii de centre urbane mari, peisajelor pitoreşti şi arhitecturii urbane deosebite, Curtea de Argeş este o destinaţie perfectă pentru o escapadă de weekend.

Descoperă

Curtea de Argeş, orăşelul de la poalele Munţilor Făgăraş, numără astăzi mai puţin de 30 000 de locuitori, însă importanţa sa istorică de altădată l-a proiectat în galeria celor mai frumoase şi interesante oraşe din România. Primele menţionări ale oraşului apar în jurul anului 1247, pentru ca aproximativ un secol mai târziu voievodul Basarab I, considerat întemeietorul Ţării Româneşti, să-şi instaleze aici curtea domnească. Curtea de Argeş a devenit astfel prima capitală a Ţării Româneşti, urmele acestei perioade de înflorire şi importanţă administrativă putând fi sesizate în ruinele Cetăţii Domneşti, cel mai vechi ansamblu de artă feudală din România.

Monumentul de arhitectură medievală cel mai bine păstrat al Curţii Domneşti este Biserica Domnească. Acesteia i se adaugă ruine ale bastionului de apărare, ale zidurilor fortăreţei precum şi cele ale caselor voievodale. În vecinătatea Curţii aveţi posibilitatea de a pătrunde şi mai mult în istoria acestui loc printr-o vizită la Muzeul Municipal, unde veţi putea admira numeroase exponate ce aparţin diferitelor epoci istorice. Din itinerariul vostru nu ar trebui să lipsească nici vizitarea şi fotografierea misterioaselor ruine ale Bisericii Sân Nicoară, ce datează din secolele XIII-XIV, fiind situate pe dealul din faţa Bisericii Domneşti.

Însă monumentul cel mai cunoscut al oraşului de la poalele Munţilor Făgăraş este, fără îndoială, vestita Mănăstire Curtea de Argeş, o capodoperă a arhitecturii medievale româneşti. Locul cunoscutei legende a meşterului Manole adăposteşte totodată şi necropola regală a României, atrăgând mii de turişti impresionaţi de frumuseţea şi eleganţa lăcaşului de cult din secolul al XVI-lea.

Un itinerariu la Curtea de Argeş ar mai trebui să cuprindă şi vizitarea Casei Norocea situată în spatele Bisericii Domneşti, ce găzduieşte expoziţia de etnografie şi artă populară a Muzeului Curtea de Argeş. Acestui itinerariu i se mai pot adăuga şi vizitele la micuţa şi cocheta Biserică Olari, Biserica Tutana, ctitorie a lui Mihai Viteazu, sau la Biserica Cotmeana veche de peste 600 de ani, ctitorită de Mircea cel Bătrân. Nu părăsiţi Curtea de Argeş fără a vizita şi fotografia splendida Gara din Curtea de Argeş, cunoscută drept Gara Regală.

Nici o escapadă sau vacanţă pe meleagurile argeşene nu ar fi completă fără o vizită la ruinele cetăţii lui Vlad Ţepeş de la Poenari, efortul urcării celor 1480 de trepte fiind răsplătit cu o panoramă superbă. Nu trebuie să lipsească din itinerariu nici vizita la impresionantul Baraj şi Lac de acumulare Vidraru. Iar dacă de aici doriţi să continuaţi spre Transilvania, Transfăgăraşanul este de departe cea mai spectaculoasă opţiune.

Citește mai mult
Vă recomandăm

  • O plimbare pe bulevardul Basarabilor pentru a admira arhitectura urbană deosebită.
  • Festivalul Medieval Curtea Domnească din luna iulie ce conţine demonstraţii de lupte cu arme specifice perioadei secolului al XV-lea, demonstraţii de tir cu arcul, recitaluri de muzică folk, chitară clasică şi flamenco, spectacole de teatru şi muzică populară.
Bine de ştiut

  • La Curtea de Argeş se poate ajunge pe drumul naţional DN7 cunoscut şi ca Transfăgărăşanul.
  • Feroviar se poate ajunge pe ruta Curtea de Argeş – Piteşti.
  • Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din Craiova şi Bucureşti.
  • Oficiul poştal central este situat pe Str. Despina Doamna nr. 43. Program: luni-vineri între orele 8:00-19:00.
  • În cazul în care găsiţi Biserica Domnească închisă, solicitaţi cheia la Muzeul Municipal situat peste drum.
  • Oraşul şi împrejurimile dispun de numeroase oferte de cazare accesibile tuturor, indiferent de buget.
  • Cele mai renumite restaurante locale se găsesc în centrul istoric, în proximitatea marilor obiective turistice.

Vremea


marți
-1°C

joi
4°C

vineri
1°C