Mănăstirea Bârsana

Info

Mănăstirea este situată pe Valea Izei, în localitatea Bârsana, în cadrul Maramureşului istoric.

Dacă sunteţi în Bârsana, trebuie neapărat să vizitaţi atelierul meşterului Toader Bârsan de unde puteţi achiziţiona suveniruri autentice din lemn şi puteţi asculta poveştile meşterului.

Descoperă

Primele atestări documentare despre Mănăstirea Bârsana datează încă din anul 1390 după cum menţionează un document ce face referire la proprietatea familiei voievodale maramureşene Dragoş. Ansamblul actual al Mănăstirii Bârsana a fost construit în anul 1993 pe amplasamentul unei vechi mănăstiri desfiinţate în 1791. Biserica vechii mănăstiri a fost strămutată, în scopul salvării, pe Dealul Jbâr, fiind inclusă în prezent pe lista monumentelor UNESCO.

Actualul centru monahal, unul dintre cele mai frumoase din Maramureş, a fost construit după tradiţia locală. Acesta cuprinde mai multe construcţii cu valoare arhitecturală precum poarta maramureşeană de la intrare, biserica de lemn, un altar de vară, chiliile maicilor, diferite ateliere, dar şi un mic muzeu de icoane şi carte veche.

Mănăstirea Bârsana poartă hramul „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli“ ce se sărbătoreşte anual pe 30 iunie. Aflaţi în Bârsana, vă puteţi delecta cu numeroase activităţi precum drumeţii, ciclism sau simple plimbări, ofertele de cazare din zonă fiind şi ele deosebit de variate.

Știați că?

Biserica Mănăstirii din Bârsana este considerată, datorită înălţimii sale de 57 m, una dintre cele mai înalte construcţii de lemn din Europa.

Aspecte de conservare

Starea de conservare a întregului ansamblu al Mănăstirii Bârsana este foarte bună.

Vremea


joi
13°C

sâmbătă
18°C

duminică
22°C
Activități