Biserica de Lemn din Breb

Info

Bierica se află în satul Breb din judeţul Maramureş.

Descoperă

În Maramureşul istoric, la poalele Munţilor Gutâi într-un peisaj de poveste, veţi găsi satul Breb. Rupt parcă de lume şi cunoscut mai mult de turiştii străini decât de cei români, satul Breb impresionează vizitatorii prin arhaismul şi simplitatea vieţii de aici.

În acest sat se regăseşte una dintre cele mai interesante şi vechi biserici de lemn din Maramureş, biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Aceasta a fost construită în Breb în anul 1622. Turnul acesteia este şi mai vechi, datând încă din anul 1531, iar pictura murală, parţial vizibilă astăzi, a fost realizată în 1626. Tot aici puteţi admira şi o remarcabilă colecţie de icoane vechi de sute de ani. Lăcaşul este şi în prezent loc de întâlnire al sătenilor, la marile sărbatori creştineşti, curtea şi biserica devenind neîncăpătoare.

Pentru a surprinde atmosfera satului, pierdeţi-vă pe uliţele sale şi staţi de vorbă cu sătenii foarte binevoitori şi ospitalieri. Veţi rămâne cu amintiri de neuitat!

Știați că?

Turnul de lemn al bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Breb este cel mai vechi turn al unei biserici din România.

Aspecte de conservare

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Breb figurează pe lista monumentelor istorice din România. Starea de conservare este bună şi biserica şi-a păstrat în mare parte forma originală de la 1600.

Vremea


vineri
-6°C

sâmbătă
-5°C

duminică
-6°C
Activități