Biserica de Lemn din Poienile Izei

Info

Biserica se află în localitatea Poienile Izei din  judeţul Maramureş.

Descoperă

Considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureşul istoric, Poienile Izei impresionează prin peisajele de poveste, tradiţiile străvechi şi prin biserica unică de lemn inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Construită în anul 1632, Biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva“ este un exemplu clasic de arhitectură maramureşeană având acoperişul în două streşini, un turn cu trei clopote şi ferestre pe două niveluri. Patrimoniul  bisericii este foarte bogat, acesta incluzând colecţii de carte veche şi icoane pictate pe lemn. Însă ceea ce o face cu adevărat deosebită sunt picturile sale foarte bine conservate ce evidenţiază diferite scene biblice. Aflaţi aici, nu ezitaţi să o luaţi la pas prin sat să descoperiţi gospodăriile maramureşene tradiţionale şi cimitirul evreiesc.

Dacă sunteţi iubitori de mişcare în natură, dealurile din preajma Munţilor Ţibleş, vă vor îmbia la drumeţii şi ciclism. Posibilităţile de cazare de pe Valea Izei sunt numeroase şi, în mai toate satele de aici veţi descoperi câte o biserică de lemn, veche de sute de ani şi peisaje arhaice fascinante.

Știați că?

Sub crucea de pe turla bisericii se găseşte o semilună despre care se spune că ar fi protejat biserica de la distrugere în timpul invaziei tătare din anul 1717.

Aspecte de conservare

Biserica Cuvioasa Parascheva este inclusă din 1999, alături de alte şapte biserici din Maramureş, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Picturile ce datează de la 1794 s-au păstrat foarte bine, iar biserica este considerată una dintre cele mai bine conservate biserici maramureşene.

Vremea


vineri
-6°C

sâmbătă
-5°C

duminică
-6°C
Activități