Biserica de Lemn din Plopiş

Info

Biserica se află în localitatea Plopiş din judeţul Maramureş.

Descoperă

În Ţara Chioarului, pe valea Cavnicului printre păşuni şi livezi, veţi descoperi satul Plopiş în centrul căruia aveţi ocazia să admiraţi Biserica Sfinţii Arhangheli, o impresionantă bijuterie arhitectonică din lemn.

Construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea din bârne solide de stejar asamblate în sistemul blockbau, biserica  impresionează prin elementele exterioare decorative sculptate în lemn, turnul clopotniţă înalt şi prin proporţiile sale armonioase şi echilibrate.

Interpretarea de o manieră originală a acestor caracteristici a contribuit la includerea Bisericii Sfinţii Arhangheli din Plopiş pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. La nici un kilometru distanţă puteţi admira un alt monument aflat pe lista UNESCO, biserica din Şurdeşti, iar pe valea Cavnicului puteţi pleca în drumeţii, plimbări sau puteţi face ciclism.

Știați că?

Biserica a fost construită în doar doi ani (1796-1798) de către localnicii din Plopiş, recunoscuţi ca maeştri în arta lemnului.

Aspecte de conservare

Biserica Sfinţii Arhangheli din Plopiş a suferit de-a lungul timpului mai multe reparaţii menite să conserve monumentul, iar ultima mare restaurare a fost întreprinsă la începutul anilor ‘90.

Cel mai mult afectate de trecerea timpului au fost frescele pictate în anul 1811 în nuanţe de roz, roşu şi albastru, care astăzi se mai pot observa doar în partea de sud a boltei naosului.

Vremea


vineri
-7°C

duminică
-4°C

luni
-5°C