Mănăstirea Peri-Săpânţa

Info

Mănăstirea se află în localitatea Săpânţa din judeţul Maramureş.

Descoperă

Mănăstirea Peri a fost construită în anul 1997 la hotarul de nord al satului Săpânţa, în cadrul unui încântător parc dendrologic cu arbori seculari. Amplasarea acestei mănăstiri pe malul Tisei, în imediata apropiere a graniţei cu Ucraina, nu a fost deloc întâmplătoare, dorindu-se în acest fel o reînnodare spirituală cu comunităţile de români ce trăiesc în regiunea Transcarpatia ucraineană.

Având o înălţime ameţitoare, turnul mănăstirii, considerat un reper al romanismului, este vizibil de departe, de pe malul ucrainean al Tisei. Prin stilul său sobru ce respectă în mare parte caracteristicile bisericilor de lemn maramureşene, mănăstirea Peri-Săpânţa încântă ochii oricărui vizitator.

Dacă ajungeţi aici, trebuie să vizitaţi neapărat şi Cimitirul Vesel cu cele peste 800 de cruci de stejar pictate manual.

Știați că?

Datorită înălţimii sale de 78 m, mănăstirea Peri-Săpânţa este înscrisă în Cartea Recordurilor ca fiind cea cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

În România aceasta ocupă poziţia a treia ca cel mai înalt lăcaş de cult, după catedrala din Timişoara şi biserica romano-catolică din Cluj-Napoca.

Aspecte de conservare

Fiind construită relativ recent (1997), starea de conservare a mănăstirii este foarte bună.

Vremea


vineri
-4°C

sâmbătă
-4°C

duminică
-4°C
Activități