Cimitirul Vesel

Info

Cimitirul Vesel este situat în localitatea Săpânţa din judeţul Maramureş.

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Cimitirul Vesel din Săpânţa este poate cel mai spectaculos cimitir din lume şi, cu siguranţă, singurul ce poartă acest apelativ.

Unicitatea crucilor albastre, sculptate şi pictate în stil naiv pe care se regăsesc scurte poeme ce marchează detalii definitorii ale vieţii răposatului, fac din Cimitirul Vesel un unicat mondial care atrage anual turişti din toate colţurile lumii.

Mintea creatoare a Cimitirului Vesel a fost Stan Ioan Pătraş, sculptor în lemn, pictor şi poet care a început prin anii ‘30 să individualizeze crucile sătenilor. De altfel, în Săpânţa puteţi vizita şi casa memorială a lui Ioan Stan Pătraş, unde veţi putea admira numeroase sculpturi în basorelief pictate în stilul său caracteristic.

Știați că?

Prima cruce sculptată şi pictată de Stan Ioan Pătraş a fost înălţată în anul 1935. În 1977, la moartea acestuia, cimitirul din Săpânţa număra peste de 700 de cruci create de acesta.

Aspecte de conservare

Cimitirul Vesel din Săpânța este un monument istoric de valoare naţională şi internaţională. După moartea lui Stan Ioan Pătraş, Dumitru Pop, ucenicul său, este cel care se ocupă de continuarea tradiţiei.

Vremea


vineri
-4°C

sâmbătă
-4°C

duminică
-4°C
Activități