Biserica de Lemn din Bârsana

Info

Biserica este situată pe Valea Izei, în localitatea Bârsana în cadrul Maramureşul istoric.

Biserica se află într-un vechi cimitir de pe Dealul Jbâr.

Pentru a ajunge la aceasta, traseul e puţin mai complicat. Trebuie să urmaţi strada principală din localitate până la semnul care indică direcţia spre biserică. Străduţa indicată se va termina brusc lăsându-vă în faţa unei gospodării. Având poarta mereu deschisă, trebuie să treceţi prin această gospodărie după care să continuati urcuşul pe poteca de pe deal.

Dacă sunteţi în Bârsana, trebuie neapărat să vizitaţi şi casa meşterului Toader Bârsan, de unde puteţi achiziţiona suveniruri autentice din lemn şi puteţi asculta poveştile meşterului.

Descoperă

Situată în Maramureşul istoric, Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din Bârsana reprezintă un clasic exemplu de biserică maramureşeană.

Biserica, construită în anul 1720, are o deosebită valoare artistică regăsindu-se astăzi pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De dimensiuni modeste, cu acoperiş dublu, biserica se află în mijlocul unui vechi cimitir de pe Dealul Jbâr de unde veghează de peste 200 de ani viaţa localnicilor.

Biserica de lemn din Bârsana impresionează prin interiorul său ce păstrează picturi murale de inspiraţie rococo şi barocă realizate în jurul anului 1800, dar şi prin câteva piese de mobilier bisericesc.

Aflaţi în zonă vă puteţi delecta cu numeroase activităţi precum drumeţii, ciclism sau simple plimbări, ofertele de cazare din zonă fiind şi ele deosebit de variate.

Știați că?

Biserica este singura dintre cele opt biserici maramureşene înregistrate pe lista UNESCO care iniţial a fost o biserică mănăstirească.

Aspecte de conservare

Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ se află într-o stare bună de conservare, iar pictura murală de o însemnată valoare artistică a fost recent restaurată.

Vremea


vineri
-5°C

sâmbătă
-4°C

duminică
-5°C
Activități