Biserica de Lemn din Bogdan Vodă

Info

Biserica este situată în localitatea Bogdan Vodă din judeţul Maramureş.

Descoperă

Situată în inima Maramureşului istoric, pe Valea Izei, biserica de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae“ din Bogdan Vodă a fost construită în anul 1718 în centrul localităţii, pe fundaţia unei biserici mai vechi.

Mica biserică respectă arhitectura tradiţională maramureşeană având acoperişul în două ape şi o turlă pătrată cu acoperiş conic ascuţit. Amănuntul care face ca această biserică să fie deosebită, este reprezentat de ferestrele sale numeroase în raport cu dimensiunea sa. Interiorul vă va impresiona prin picturile sale murale ce datează din anul 1754, numeroasele icoane pe lemn sau sticlă şi candelabrul din lemn, vechi de peste 200 de ani.

Odată ajunşi prin aceste locuri, trebuie să descoperiţi şi celelalte sate pitoreşti de pe Valea Izei precum Bârsana, Rozavlea, Strâmtura, Botiza, Ieud sau Poienile Izei.

Știați că?

Localitatea Bogdan Vodă, cunoscută iniţial sub numele de Cuhea, a fost reşedinţa voievodului  Bogdan Vodă. De aici, acesta a trecut Munţii Carpaţi şi a întemeiat voievodatul Moldovei în anul 1359.

Aspecte de conservare

Biserica se află într-o stare bună de conservare, la fel şi picturile interioare care în 2006 au fost supuse unui migălos proces de restaurare. Cu toate că este una dintre cele mai frumoase şi valoroase construcţii de lemn din Maramureş, biserica veche din Bogdan Vodă nu a reuşit să obţină statutul de monument UNESCO deoarece în imediata sa apropiere a fost construită o biserică nouă, zona de protecţie a monumentului istoric (de 100 m) fiind astfel încălcată.

Vremea


vineri
-5°C

sâmbătă
-5°C

duminică
-6°C
Activități