Munţii Făgăraş

Info

Munţii Făgăraş fac parte din Carpaţii Meridionali şi străjuiesc o parte din sudul Transilvaniei.

O posibilitate de acces în timpul sezonului cald este drumul naţional DN7C, mult mai cunoscut drept Transfăgărăşan, ce leagă Muntenia de Transilvania. Drumul începe în comuna Bascov, judeţul Argeş şi se termină la intersecţia cu drumul DN 1, între Sibiu şi Braşov, în apropierea comunei Cârţişoara.

Alte puncte importante de plecare de pe versantul nordic sunt Făgăraş, Sebeş, Breaza, Voila, Sâmbăta de Jos, Victoria sau Avrig.

Dinspre sud, punctele de plecare cele mai folosite de turişti sunt Curtea de Argeş, Sălătrucu, Căpăţâneni, Brădet.

Cele mai multe cabane şi refugii se găsesc pe versantul nordic.

La Bâlea Cascadă- Bâlea Lac se poate urca cu telecabina care funcţionează zilnic (atunci când sunt condiţii meteorolgice favorabile) între orele 9:00-17:00.

www.muntii-fagaras.ro

Descoperă

Străjuind maiestuos o parte din sudul Transilvaniei, Munţii Făgăraş sunt cei mai masivi şi înalţi munţi ai României şi, implicit, o atracţie turistică irezistibilă. Delimitaţi la vest de Valea Oltului şi la est de Valea Dâmboviţei, aşa numiţii „Alpi ai Transilvaniei“ formează un bloc masiv de unde ţâşnesc spre cer nu mai puţin de opt vârfuri ce depăşesc 2 500 m altitudine, culminând cu Vârful Moldoveanu de 2 544 m.

Munţii Făgăraş înglobează numeroase atracţii turistice unice, cum sunt puzderia de lacuri şi circuri glaciare, între care pot fi amintite Lacul şi Cascada Bâlea, Lacul Avrig, Lacul Capra sau Lacul Doamnei; Transfăgărăşanul, cel mai spectaculos drum montan al ţării, o adevărată bijuterie transcarpatică ce oferă panorame ce taie răsuflarea; Lacul şi Barajul Vidraru, dar şi vestigii istorice cum este legendara Cetate Poenari a lui Vlad Ţepeş.

Văile înconjurătoare, dar şi creasta, sunt puncte de plecare pentru numeroasele trasee montane. Urmându-le, acestea vă vor purta paşii prin pădurile compacte, spre punctele de belvedere sau prin poienile şi pajiştile multicolore. Cu puţin noroc, puteţi observa şi exemplare de capră neagră, marmote sau căprioare. Recomandat doar celor echipaţi serios pentru drumeţii este traseul de pe Valea lui Stan, un traseu deosebit de aproximativ 5 ore, presărat cu sectoare de cascade, scări de urcat şi pereţi stâncoşi. Un traseu mai scurt (aproximativ 3 ore), foarte pitoresc şi accesibil, este cel de pe Valea Sâmbetei.

Munţii Făgăraş sunt un loc excelent şi pentru turiştii cu spirit de aventură. Pe lângă clasicele drumeţii, aceştia oferă numeroase alte posibilităţi de recreere precum bungee jumping la Vidraru sau ski şi snowbording pe pârtiile de la Bâlea, unde zăpada persistă uneori până la opt luni pe an.

Poalele munţilor Făgăraş oferă un decor perfect pentru numeroasele atracţii istorice şi culturale. Astfel, dacă veniţi dinspre nord, nu ar trebui să rataţi Cetatea Făgăraş, iar la Cârţişoara, Muzeul Etnografic Badea Cârţan sau Mănăstirea Cârţa. În apropiere de Braşov, veţi găsi bisericile rupestre sau Templul Ursitelor din complexul monahal de la Şinca Veche. Pe versantul sudic veţi descoperi mănăstirea şi biserica rupestră Corbii de Piatră, considerată a fi cea mai veche mănăstire rupestră din România, sau legendara mănăstire Curtea de Argeş.

Știați că?

Transfăgăraşanul, spectaculosul drum montan de 92 km ce urcă până la 2 042 m altitudine, străbate 27 de viaducte, poduri şi tuneluri.

Aspecte de conservare

Munţii Făgăraş sunt Sit Natura 2 000, iar Asociaţia Munţii Făgăraş susţine şi încurajează dezvoltarea turismului durabil prin conservarea şi protejarea speciilor şi habitatelor de interes comunitar, conştientizarea comunităţilor locale şi a turiştilor.

Vremea


miercuri
-18°C

joi
-9°C

vineri
-9°C
Activități