Ansamblul Feudal Curtea Domnească şi Biserica Domnească din Argeş

Info

Ansamblul feudal este situat în Curtea de Argeş, pe str. Negru Vodă nr. 1, judeţul Argeş.

Program de vizitare: marţi - sâmbătă între orele 10:00 - 18:00; luni şi duminică: închis.

www.bisericadomneasca.ro

Descoperă

Ruinele Curţii Domneşti, ce datează încă din secolul al XIII-lea, le veţi descoperi chiar în centrul oraşului Curtea de Argeş.

Acestea cuprind ziduri şi fortificaţii din piatră provenită din pivniţele domneşti scoase la iveală în urma săpăturilor arheologice şi considerate a fi aparţinut caselor voievozilor Neagoe Basarab şi al lui Basarab I.

În imediata vecinătate a ruinelor străjuieşte, într-o stare de conservare foarte bună, Biserica Domnească ce datează încă din anul 1352, ctitorie a lui Basarab I şi cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească. Construită în stil bizantin în formă de cruce greacă înscrisă, biserica reprezintă unul din monumentele cele mai valoroase ale arhitecturii medievale româneşti. Aceasta impresionează prin picturile murale interioare deosebite şi prin exteriorul cu zidărie aparentă din cărămidă, piatră de râu şi mortar.

Din ansamblul Curţii Domneşti face parte şi Biserica San Nicoară situată pe dealul din faţa Bisericii Domneşti.

Știați că?

Descoperirile arheologice din interiorul Bisericii Domnești au scos la iveală 14 morminte feudale de o deosebită importanță pentru reconstituirea stilului vestimentar și a podoabelor purtate de marii feudali ai vremii.

Aspecte de conservare

Ansamblul Feudal Curtea Domnească şi Biserica Domnească de la Argeş se află într-o stare bună de conservare şi se regăseşte în circuitul european al istoriografiei de artă.

În Biserica Domnească este conservată pictura iniţială din secolul al XIV-lea, acestea fiind cele mai vechi picturi bizantine din Ţara Românească.

 

Vremea


miercuri
-5°C

joi
3°C

vineri
7°C
Activități