Mănăstirea Dealu

Info

Mănăstirea Dealu se află în localitatea Aninoasa, judeţul Dâmboviţa.

Accesul la mănăstire se face din DN 72 Târgovişte — Ploieşti pe Aleea Mănăstirii Dealu.

Taxă de vizitare: Da

www.manastireadealu.ro

Descoperă

Mănăstirea Dealu veghează de peste cinci secole cursul evenimentelor istorice, de multe ori zbuciumate, ce au avut loc în Ţara Românească.

Ctitorie a voievodului Radu cel Mare (1330-1383), biserica mănăstirii, ce poartă hramul Sfântul Nicolae, reprezintă un impresionant monument al evului mediu românesc. De numele mănăstirii se leagă multe personalităţi istorice cum ar fi Constantin Brâncoveanu sub a cărui domnie mănăstirea a cunoscut o perioadă de înflorire, dar şi Mihai Viteazul şi înaintaşii acestuia.

Construită din cărămidă, dar placată cu piatră, aceasta şi-a păstrat de-a lungul timpului un aspect exterior impunător. Ansamblul monahal mai cuprinde, pe lângă chiliile măicuţelor, şi un muzeu ce adăposteşte valoroase colecţii de carte veche, icoane şi o cruce veche ferecată cu aur dăruită mănăstirii de către domnitorul Matei Basarab.

Știați că?

La Mănăstirea Dealu este înmormântat, într-un sarcofag de marmură, capul marelui voievod Mihai Viteazul.

Aspecte de conservare

Mănăstirea Dealu a cunoscut de-a lungul timpului perioade de înflorire, dar şi perioade mai puţin faste precum cea în care a fost transformată în închisoare.

Puternic afectată de două mari cutremure în secolul al XIX-lea, mănăstirea Dealu se afla la începutul secolului al XX-lea într-o stare deplorabilă. Un proces amplu de restaurare s-a desfăşurat între anii 1953-1958 în urma căruia mănăstirea şi-a recâştigat strălucirea de altădată.

Vremea


miercuri
-5°C

joi
3°C

vineri
9°C
Activități