Mănăstirea Curtea de Argeş

Info

Mănăstirea se află în Curtea de Argeş, pe str. Basarabilor nr. 1, judeţul Argeş.

Program de vizitare: vara între orele 8:00-20:00; iarna între orele 8:00-17:00.

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Mănăstirea Curtea de Argeş este cu siguranţă unul dintre cele mai valoroase lăcaşuri de cult ale României.

Construită în stil bizantin între anii 1512-1517 de către domnitorul Neagoe Basarab, mănăstirea Curtea de Argeş este un monument simbol al arhitecturii feudale româneşti, un loc de legendă şi de o deosebită însemnătate cultural-istorică. Situată în mijlocul parcului „Parcul lui Manole“, foarte frumos amenajat şi unde primăvara înfloresc magnoliile, Mănăstirea Curtea de Argeş vă va impresiona iremediabil. Nu vă veţi plictisi admirând detaliile arhitecturale exterioare deosebite cu influenţe arabe şi persane, iar decorul unic vă va rămâne pentru mult timp în memorie.

De numele Mănăstirii Curtea de Argeş se leagă şi legenda meşterului Manole despre care se spune că şi-ar fi zidit frumoasa sa soţie, Ana, în pereţii mănăstirii pentru a stopa năruirea acestora. Acest aspect este de altfel simbolic marcat cu o pecete roşie pe peretele de sud al bisericii.

În imediata apropiere a mănăstirii veţi descoperi şi Fântâna lui Manole, despre care se spune că ar fi locul unde Manole a căzut atunci când, la terminarea monumentalei sale lucrări, domnitorul Neagoe Basarab l-a condamnat la moarte prin aruncarea acestuia de pe acoperişul impozantei clădirii.

Știați că?

Mănăstirea Curtea de Argeş reprezintă necropola regală, adăpostind mormintele lui Carol I şi a Elizabetei, al lui Carol al II-lea şi ale lui Ferdinand şi Maria.

Aspecte de conservare

Mănăstirea Curtea de Argeş a fost afectată de-a lungul veacurilor de mai multe evenimente devastatoare precum incendii sau cutremure, însă de fiecare dată a fost restaurată.

Începând cu anul 2009 au început lucrările unei catedrale-necropole alăturată mănăstirii, unde vor fi mutate mormintele regilor români.

Vremea


miercuri
-5°C

joi
3°C

vineri
7°C
Activități