Rezervaţia Naturală Cheile Topolniţei şi Peştera Topolniţei

Info

Cheile Topolniţei şi Peştera Topolniţei se află pe teritoriul administrativ al localităţii Cireşu, judeţul Mehedinţi. Aria naturală este străbătută de drumul judeţean DJ607B ce face legătura între localităţile Marga şi Cireşu.

Peştera Topolniţei este deschisă vizitatorilor o singură zi pe an, la sărbătoarea care îi este dedicată ce se desfăşoară anual în a treia duminică a lunii august. Galeriile nu sunt electrificate, iar vizita se face doar cu ghid pe un traseu redus.

Descoperă

Cheile Topolniţei şi Peştera Topolniţei sunt formaţiuni geologice unice în România, de o inegalabilă frumuseţe naturală. Cheile înguste şi pitoreşti ale Topolniţei, situate la o altitudine de 400-600 m, se desfăşoară pe o lungime de 20 km.

Peştera creată de râul Topolniţa este una dintre cele mai mari şi mai spectaculoase peşteri din România semnalată încă din anul 1880, dar care şi în prezent ascunde multe mistere. Etajată pe cinci niveluri ce adăpostesc galerii gigantice şi dezvoltată pe o lungime pe 25 km, dintre care foarte puţine locuri sunt accesibile, peştera fascinează. Printre cele mai deosebite forme şi galerii se număra Loja, Pădurea de lumânări, Sala Piticilor sau Lacul de Cleştar. Acest monument al naturii este casă pentru numeroase colonii de lilieci şi elemente mineralogice şi paleontologice de o deosebită importanţă ştiinţifică.

Ajunşi pe meleagurile Podişului Mehedinţi, vizitaţi şi Peştera lui Epuran, Peştera Sfodea sau Mănăstirea Schitul Topolniţei.

Știați că?

Peştera Topolniţa este a doua peşteră ca lungime din România şi a 17-a din lume (10.330 m).

Aspecte de conservare

Peştera Topolniţa este rezervaţie speologică declarată monument al naturii. Aceasta este deosebit de valoroasă din punct de vedere al resurselor arheologice, mineralogice şi paleontologice, dar şi faunistice.

Aria protejată Cheile Topolniţei şi Peştera Topolniţei este inclusă în Geoparcul Platoul Mehedinţi. În viitor sunt prevăzute lucrări de amenajare pentru a fi introdusă în circuitele turistice.

Vremea


marți
-4°C

miercuri
2°C

joi
4°C
Activități