Rezervaţia Naturală Ponoarele

Info

Complexul carstic de la Ponoarele se află în apropierea localităţii Ponoarele, la 5 km de oraşul Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi.

Peştera Ponoarele poate fi vizitată cu ghid şi echipament adecvat, având ieşire spre Lacul Zătonul Mare. Nu se poate vizita când apele lacului sunt crescute deoarece galeria acesteia se inundă.

Descoperă

Rezervaţia naturală Ponoarele este un complex carstic unic în România, bogat în elemente carstice deosebit de valoroase.

Întins pe circa 100 ha într-o zonă pitorească cu peisaje deosebite, complexul carstic are ca „piesă de rezistenţă“ formaţiunea geologică numită „Podul lui Dumnezeu“. Acesta este un pod natural din calcar ce se află în centrul localităţii, format în urma prăbuşirii pereţilor unei peşteri.

În apropiere veţi putea explora Peştera Ponoarele ale cărei galerii depăşesc 600 m. Lacurile Zătonul Mare şi Zătonul Mic întregesc tabloul carstic alături de o multitudine de alte formaţiuni calcaroase răspândite la tot pasul pe dealurile înconjurătoare.

Nu trebuie uitată nici remarcabila pădure de liliac sălbatic ce se găseşte la 2 km de sat şi în cinstea căreia, la începutul lunii mai, se organizează „Sărbătoarea Liliacului“ ce atrage numeroşi turişti şi localnici.

Știați că?

Pădurea de liliac sălbatic de la Ponoarele este unică în România, iar Podul lui Dumnezeu este al doilea pod natural ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lăţime, 22 m înălţime şi 9 m grosime) şi singurul din lume deschis traficului rutier.

Aspecte de conservare

Complexul carstic de la Ponoarele reprezintă o rezervaţie naturală protejată ce se suprapune sitului Natura 2000 - Platoul Mehedinţi.

Vremea


vineri
-6°C

sâmbătă
-1°C

duminică
-1°C
Activități