Rezervaţia Mulinologică Rudăria

Info

Rezervaţia mulinologică Rudăria se află în localitatea Eftimie Murgu (Rudăria), judeţul Caraş-Severin.

Descoperă

Rezervaţia mulinologică Rudăria reprezintă un ansamblu ingenios şi fascinant de mori de apă cu ciutură, de mici dimensiuni, realizate din lemn şi folosite pentru necesităţile de măcinare de cereale ale comunităţii.

Cele 22 de mori care se mai pot vedea astăzi, se regăsesc pe ambele maluri ale râului Rudăria, atât în interiorul (13) cât şi în afara (9) satului Eftimie Murgu, fiind datate de la începutul secolului XX.

Ajunşi aici veţi fi fascinaţi de peisajele extraordinare, de huruitul continuu al morilor şi de ospitalitatea locuitorilor. Veţi vedea cum funcţionează morile de apă sau veţi afla de la localnici că acestea au fost (şi încă sunt) folosite ca loc de întâlnire pentru a depăna amintiri, fixa căsătorii sau pentru a păstra obiceiuri străvechi.

Știați că?

Mărturiile arheologice au arătat că morile de apă cu roată orizontală au fost utilizate în spaţiul balcanic şi sud Carpatic încă din primele secole ale mileniului I.

Aspecte de conservare

La sfârşitul anilor ‘90 starea avansată de degradare a sitului ameninţa existenţa sa, însă de curând Rezervaţia mulinologică Rudăria a beneficiat, prin intermediul specialiştilor Complexului Muzeal Naţional ASTRA din Sibiu, de ample lucrări de restaurare care i-au readus utilitatea de altă dată, dar i-au şi sporit potenţialul său turistic excepţional.

De asemenea, în anul 2003 s-a deschis un mic muzeu etnografic care aparţine Şcolii Generale din satul Eftimie Murgu. Acest muzeu cuprinde, printre altele, o moară dezasamblată pentru a putea scoate în relief părţile componente ale unei mori cu ciutură.

Vremea


miercuri
3°C

joi
5°C

vineri
3°C
Activități