Tabula Traiana

Info

Tabula Traiana este localizată pe malul sârbesc al Dunării.

Observarea monumentului se poate face de pe malul românesc doar cu ajutorul unui binoclu sau se poate fotografia cu un aparat foto profesional şi, bineînţeles, din barcă, pe apele Dunării.

Descoperă

Tabula Traiana din Defileul Dunării a fost construită acum 1900 de ani pe malul sârbesc al Dunării, la comanda împăratului roman Traian.

Motivul construcţiei acestui monument de 4 m lungime şi 1,75 m înălţime a fost marcarea victoriilor împăratului roman asupra regelui dac Decebal şi cucerirea bogatei Dacii.

Acesta este singura dintre cele zece table construite în Defileul Dunării care se mai păstrează şi astăzi, iar pe suprafaţa acesteia este marcat un text în cinstea împăratului Traian, dar şi un basorelief reprezentând doi delfini alături de un vultur.

Știați că?

Tabula lui Traian a fost înălţată cu 30 m în anii ‘60 pentru a nu fi acoperită de apele Dunării atunci când s-a construit barajul Porţilor de Fier I.

Aspecte de conservare

În ciuda trecerii timpului, starea de conservare a monumentului este foarte bună, acesta fiind unul dintre monumentele încărcate de istorie foarte bine conservate din zona Defileului.

Vremea


duminică
2°C

luni
11°C

marți
7°C
Activități