Parcul Natural Porţile de Fier

Info

Parcul Natural Porţile de Fier se regăseşte pe teritoriul administrativ al localităţilor Socol, judeţul Caraş-Severin şi Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi.

Parcul natural este vizitabil tot timpul anului.

Taxă de vizitare: Da

www.pnportiledefier.ro

 

Descoperă

Parcul Natural Portile de Fier reprezintă cea de-a doua mare arie naturală a României, situată în sud-vestul ţării, limita sudică a acestuia fiind malul românesc al Dunării.

Parcul se întinde pe 115 665 ha şi cuprinde 18 rezervaţii naturale dintre care cea mai fascinantă este cu siguranţă Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici ale Dunării. Pereți verticali stâncoşi, pe care Dunărea i-a câştigat în bătalia cu muntele, vă vor impresiona prin mareţia lor dacă veţi opta să-i admiraţi fie din barcă, fie din vârful muntelui.

Defileul Dunării, peşterile misterioase, pajiştile multicolore, abrupturile şi vârfurile calcaroase, alături de numeroasele specii de plante şi animale, multe dintre ele fiind unicate şi protejate, contribuie din plin la frumuseţea unică a peisajului acestui parc natural.

Știați că?

La 3 km în aval de Orşova, în mijlocul Dunării, a existat o insulă fascinantă, Ada Kaleh, acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porţile de Fier I.

Aspecte de conservare

Parcul Natural Porţile de Fier este o zonă sensibilă deoarece, de-a lungul timpului, a fost afectată de diverse activităţi antropice, de la distrugeri controlate de ecosisteme şi până la practicarea unor forme de turism nepotrivite. Dintre acestea, impactul cel mai semnificativ l-a avut construirea în 1970 a lacului de acumulare al hidrocentralei Porţile de Fier I care a produs mutaţii semnificative la nivelul ecosistemelor.

În prezent, Parcul Natural Porţile de Fier a obţinut aprobarea UNESCO pentru a deveni a doua rezervaţie a biosferei din România, după Delta Dunării.

În ceea ce priveşte infrastructura parcului natural, acesta dispune de puţine panouri de avertizare/informare, iar potecile sau drumurile pentru vizitare nu sunt în cele mai bune condiţii.

Vremea


marți
-1°C

miercuri
3°C

joi
6°C
Activități