Peştera Veterani

Info

Peştera Veterani se regăseşte pe malul stâng al Dunării în Masivul Ciucaru Mare.

Accesul în peşteră se face doar cu barca pe Dunăre. Peştera se poate vizita în orice sezon, echipaţi adecvat şi însoţiţi de ghid.

Recomandabil ar fi să faceţi o vizită în primele ore ale dimineţii pentru a surprinde atmosfera unică creată de razele soarelui ce pătrund în peşteră printr-o deschidere spectaculoasă.

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Situată în Cazanele Mari la o înălţime de 70 m deasupra apelor Dunării, Peştera Veterani reprezintă o misterioasă grotă fosilă cu o impunătoare sală luminată direct printr-o fereastră naturală.

Înconjurată de multe mituri şi legende, fost sanctuar închinat zeului dac Zamolxis, Peştera Veterani a îndeplinit de-a lungul timpului diferite roluri. Poziţia sa strategică pe Dunăre a fost valorificată încă din antichitate de către romani care au construit aici un punct de observare al navigaţiei dunărene. Mai târziu, Imperiul Austriac a transformat-o în fortăreaţă militară în timpul războaielor turco-austriece, până la 250 de soldaţi putând fi adăpostiţi aici. În perioada dintre cele două războaie mondiale, peştera a devenit ascunzătoare pentru haiduci.

Știați că?

În centrul Peşterii Veterani există o fântână numită „Fântâna Turcului“ deoarece aceasta a fost construită de prizonieri turci.

Aspecte de conservare

În Peştera Veterani s-au descoperit fosile de urs şi hienă de cavernă, dar şi ale altor specii endemice.

De asemenea, indentificarea unor fragmente de ceramică veche demonstrează că peştera a fost locuită încă din timpuri preistorice.

Vremea


luni
0°C

marți
8°C

miercuri
9°C
Activități