Teatrul Vechi Mihai Eminescu

Info

Teatrul Vechi Mihai Eminescu  se află în Oraviţa, Caraş-Severin pe Str. Mihai Eminescu nr. 18.

Contact: Tel: +40 761118067, Persoana de contact- prof. Ionel BOTA

Descoperă

Construit în 1816 în orăşelul multi-etnic Oraviţa, pe vremea când mineritul în Munţii Banatului era în floare, Teatrul Vechi Mihai Eminescu reprezintă o copie fidelă la o scară redusă a primului teatru din Viena, Burgtheater.

Cel mai vechi teatru din spaţiul românesc a fost realizat din piatră neşlefuită pe terenul unei vechi mine, acesta păstrând şi azi ornamentele iniţiale în stil rococo, în culorile roşu şi auriu. Cu toate că nu a avut niciodată propria trupă de actori, pe scena acestuia au urcat trupa Teatrului Regal din Madrid, trupa Teatrului Balşoi din Moscova, orchestra imperială a Rusiei, trupa Teatrului Naţional din Bucureşti, a cântat George Enescu şi, în calitate de sufleor, a participat la câteva spectacole şi Mihai Eminescu.

Știați că?

Replicile pieselor de teatru erau repetate în toate limbile celor prezenţi în sală ceea ce făcea spectacolele foarte lungi.

Aspecte de conservare

În prezent starea de conservare a Teatrului din Oraviţa este bună, acesta fiind vizitabil şi adesea utilizat pentru organizarea unor evenimente culturale.

De asemenea, în incinta clădirii este amenajat Muzeul de Istorie a Culturii Cărăşene cu diferite secţii.

Vremea


vineri
-3°C

sâmbătă
-2°C

duminică
-4°C
Activități