Biserica Fortificată din Viscri

Info

Biserica se află în localitatea Viscri în judeţul Braşov.

Aceasta poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 - 13:00 şi 14:00-18:00.

La intrarea în biserică puteţi achiziţiona broşuri şi pliante cu biserica din Viscri, dar şi cu alte biserici fortificate din cuprinsul Transilvaniei.

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Biserica fortificată din Viscri a fost construită în 1225 pe unul din dealurile satului. Fortificaţiile impresionantei biserici au apărut două secole mai târziu, pe fondul asediilor otomane care au obligat saşii să-şi înconjoare biserica cu ziduri masive, bastioane şi turnuri de apărare.

Privit în ansamblu, stilul construcţiei este cel gotic, în interior existând o orgă veche de 300 de ani şi un interesant altar pictat. În camerele fortificaţiei veţi descoperi un mic muzeu unde veţi putea admira diverse obiecte şi unelte tradiţionale din viaţa de zi cu zi a saşilor.

Puteţi urca în cel mai înalt turn al fortificaţiei pentru a avea o panoramă de vis asupra satului Viscri şi a împrejurimilor.

Cunoscut şi ca „satul Prinţului Charles“ datorită proprietăţilor pe care acesta le are în acest colţ de rai, satul Viscri fascinează pur şi simplu, o scurtă plimbare fiind  îndeajuns pentru a vă ramane în suflet şi a vă convinge că merită să vă reîntoarceţi pentru o vacanţă prelungită aici.

Ajunşi aici, plimbaţi-vă la pas prin sat pentru a admira casele tradiţionale săseşti frumos zugrăvite în stil baroc, vizitaţi un atelier de fierărie sau cuptoarele de ardere a cărămizilor şi a ţiglelor. De asemenea, de aici puteţi achiziţiona produse specifice zonei precum ciorapi din lână şi dulceţuri gustoase din fructe de pădure.

Știați că?

Principala atracţie a bisericii este cristelniţa sculptată în piatra unui capiteliu romanic din sec. XII. Se spune că aceasta ar proveni din capela Alba Ecclesia, prima biserică a satului Viscri (sec. XI).

Aspecte de conservare

Biserica şi fortificaţiile acesteia au suferit lucrări ample de restaurare în anii ‘70 şi ‘90.

Biserica fortificată din Viscri este una dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din Transilvania, fapt ce a contribuit la includerea acesteia în 1999 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mihai Eminescu Trust, fundaţia patronată de Prinţul Charles, s-a implicat, începând din 1999, în restaurarea bisericii şi a satului, implementând mai mult de 300 de proiecte de restaurare a patrimoniului cultural.

Vremea


vineri
-7°C

duminică
-6°C

luni
-7°C
Activități