Biserica din Deal

Info

Adresa bisericii este Str. Scării 10, Sighişoara, judeţul Mureş.

Puteţi ajunge la biserică urcând cele 175 de trepte ale Scării Şcolarilor.

Descoperă

Biserica din Deal din Sighişoara este unul dintre cele mai emblematice monumente istorice ale oraşului şi a patra biserică gotică ca mărime din Transilvania.

Biserica evanghelică a fost construită între anii 1345-1525 pe ruinele unei biserici romanice. Aceasta impresionează prin frescele interioare care au fost, după sute de ani, scoase la lumină cu ocazia unor renovări realizate în anul 1934 şi 1992-2003.

Un pic aparte de restul clădirii este turnul-clopotniţă înalt de 42 de metri, construit din piatră brută, netencuită.

În prezent în biserică se ţin slujbe şi tot aici se află un muzeu al artei saxone şi Centrul Cultural Româno-Saxon.

Știați că?

Biserica din Deal din Sighişoara este un loc unic în Transilvania, în cripta aflată dedesubtul corului găsindu-se morminte din secolele XVI-XVIII.

Aspecte de conservare

Primele lucrări ample de restaurare au avut loc în anul 1934, când au fost descoperite şi o parte a frescelor interioare ale bisericii.

Aspectul actual al lăcaşului este rezultatul renovărilor ce au avut loc între anii 1992-2003, lucrări realizate cu ajutorul Fundaţiei Messerschmitt din Germania şi al Ministerului Culturii şi Cultelor din România.

De altfel, ultima renovare a şi fost premiată în 2005 cu Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniu- premiul „Europa Nostra“.

Vremea


sâmbătă
3°C

duminică
12°C

luni
5°C
Activități