Lacul Cuejdel

Info

Lacul Cuejdel se află pe teritoriul localităţii Gârcina, judeţul Neamţ.
Situat la doar 25 km de Piatra Neamţ, accesul cel mai scurt spre lac se face urmând drumul Piatra-Neamţ - Gârcina - Cuejdiu şi, mai departe, pe drumul forestier Cuejdiu-Buhalniţa, iar ulterior pe jos până la lac, peisajul fiind unul excepţional.
În arealul lacului există trei foişoare tip observator, iar marcajul turistic cu panouri şi indicatoare începe de la schitul din satul Cuejdiu.
www.cuejdel.ro

Descoperă

Lacul Cuejdel din Munţii Stânişoarei este un lac de baraj natural asemenea Lacului Roşu, ce s-a format în etape începând din anul 1978 pe baza alunecărilor de teren din zonă ce au barat cursul râului Cuejdiu.

Cunoscut şi sub numele de Lacul Crucii datorită formei sale, acesta impresionează prin sălbăticia pădurilor întunecate ce îl înconjoară, prin luciul imens al apelor sale în care se oglindeşte cerul şi prin frumuseţea stranie a trunchiurilor de copaci ce se ivesc din ape.

Fiind accesibil doar la pas, pe poteci de pădure, liniştea din jurul lacului este deplină, iar peisajele de aici sunt o încântare pentru orice vizitator. Pentru a admira lacul din toate unghiurile posibile, puteţi face un tur al acestuia ce nu va dura mai mult de o oră.

Știați că?

Este cel mai mare lac de baraj natural din Europa, având o suprafaţă de circa 150 ha, o adâncime medie de aproximativ 10 m şi un volum de aproximativ 1 000 000 m³ de apă.

Aspecte de conservare

Lacul Cuejdel a fost declarat rezervaţie naturală în anul 2004, cauzele formării acestuia fiind de natură antropică. Defrişările realizate în zonă au determinat surpări şi alunecări de teren, care, la rândul lor, au condus la formarea barajului natural în spatele căruia, în timp, s-a format lacul natural.
În prezent lacul este intens afectat de procese de colmatare ce ameninţă serios ecosistemele formate.

Vremea


vineri
2°C

duminică
11°C

luni
5°C
Activități
Experiențe