Lacul Roşu

Info

Lacul Roşu este situat în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş din Carpaţii Moldo-Transilvani, accesul către acesta făcându-se urmând drumul DN12C care face legătura  între Transilvania şi Moldova.

www.cheilebicazului-hasmas.ro

Descoperă

Lacul Roşu reprezintă, alături de Cheile Bicazului, un simbol al Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

Lacul, aflat la o altitudine de 983 m la piciorul Muntelui Hăşmaşul Mare, este un lac de baraj natural ce s-a format în anul 1837 în urma prăbuşirii de pe versant a unei lentile argiloase însemnate ce a barat valea râului Bicaz. Cunoscut local şi sub numele de Lacul Ghilcoş, Lacul Roşu impresionează pe oricine parcurge această zonă fascinantă.

Unicitatea acestui splendid peisaj lacustru este dată, în primul rând, de frumuseţea stranie a trunchiurilor de molid pietrificate ce se ivesc din apa roşiatică, precum şi de tainicele păduri întunecate de molid ce îl înconjoară.

Pentru a simţi cu adevărat liniştea ce adăposteşte lacul, recomandat ar fi să faceţi o plimbare cu barca. Veţi putea astfel admira trunchiurile pietrificate, parcă suspendate între două lumi ce oferă peisajului un aspect unic.

În apropierea lacului se află staţiunea Lacul Roşu, ce oferă turiştilor o atmosferă tihnită, care îmbie la recreere şi pune la dispoziţia amatorilor de drumeţie itinerarii deosebit de atrăgătoare.

Dacă ajungeţi în zonă la început de septembrie, când se sărbătoreşte Ziua Lacului Roşu, veţi avea parte de multe surprize, jocuri şi întreceri şi veţi avea posibilitatea să descoperiţi legendele, tradiţiile şi obiceiurile zonei chiar de la oamenii locului.

Știați că?

Datorită nuanţei roşiatice pe care o are apa lacului, şi a legendelor generate de aceasta, Lacul Roşu mai este supranumit şi Lacul Ucigaş.

Aspecte de conservare

Lacul Roşu alături de Cheile Bicazului constituie rezervaţia protejată Cheile Bicazului şi Lacul Roşu, arie protejată de tip geologic, acvatic, faunistic, floristic şi peisagistic, ce a fost declarată rezervaţie naturală în anul 2000.

În prezent, Lacul Roşu se află într-un proces natural de colmatare, uscatul înaintând cu aproximativ 1 m pe an. Având în vedere că în afara Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş au fost retrocedate păduri ce ulterior au fost defrişate, lacul se colmatează accentuat, estimându-se că dacă fenomenul va continua fără să se intervină, Lacul Roşu ar putea dispărea în totalitate în aproximativ 50-80 de ani.

Vremea


vineri
-6°C

sâmbătă
-7°C

duminică
-8°C
Activități