Rezervaţie Naturală Parcul Natural Cindrel

Info

Rezervaţia naturală "Parcul Natural Cindrel" se află în judeţul Sibiu, în masivele montane Cândrel şi Lotru ce intră în componenţa munţilor Parâng.

Localităţile apropiate- Gura Râului, Răşinari, Jina sau Tilişca, fac parte din regiunea cunoscută sub numele de Mărginimea Sibiului.

Din oraşul Sibiu se merge pe DJ106A în direcţa Răşinari - Păltiniş, de aici pornind numeroase trasee spre Parcul Natural Cindrel.

Accesul se poate face şi pe ruta drumul naţional DN7 Râmnicu Vâlcea - Călimăneşti - Căciulata - Copăceni - Boiţa.

În zonă există trei centre de informare turistică deschise tot timpul anului, şi anume în Sălişte, Cisnădie şi Răşinari, şi două baze Salvamont în Păltiniş şi Cisnădie.

Descoperă

Rezervaţia naturală "Parcul Natural Cindrel" se suprapune peste un relief montan spectaculos din munţii Parâng, tipică fiind alternanţa de poieni şi păşuni întinse cu turme de oi, culmi domoale şi căldări glaciare precum Iezeru Mare, Iezeru Mic sau Gropota.

Pe teritoriul parcului se regăsesc şi izvoarele mai multor râuri ce trasează văile pe care se răspândesc în aval satele din pitorescul ţinut al Mărginimii Sibiului. Între rezervaţiile naturale deosebite ce intră în componenţa parcului, se numără turbăria de pe Platoul Diavolului şi rezervaţia Iezerele Cindrelului.

O destinaţie importantă în apropierea parcului este staţiunea Păltiniş, cea mai veche (1894) şi cea mai înaltă (1442m) staţiune montană din România, căutată atât iarna de către iubitorii sporturilor de iarnă, cât şi vara, pentru drumeţiile montane atrăgătoare. Din zona telescaunului din Păltiniş pornesc câteva trasee montane accesibile şi bine marcate, dar şi câteva rute de cicloturism de dificultate medie.

Însă ceea ce face foarte cunoscută zona Parcului Natural Cindrel este prezenţa stânelor şi păşunatul ovinelor, o străveche preocupare a localnicilor din văi, astfel că nu este de mirare că multe dintre tradiţiile şi meşteşugurile locale sunt legate de păstorit. De fapt, întreaga zonă de la poalele munţilor Cindrel şi Lotru, cunoscută drept Mărginimea Sibiului, impresionează prin bogăţia culturală excepţională, prin arhitectura deosebită cu influenţe săseşti sau prin gastronomia locală.

Daca vă aflaţi aici, nu trebuie să rataţi evenimentele ce promovează arta tradiţională sau pe cele unde produsele şi gastronomia locală sunt ridicate la loc de cinste. Puteţi degusta din specialităţile de brânzeturi sau din alte preparate culinare de sezon care vă vor fi cu siguranţă pe plac.

În fiecare vară se organizează aici „Bujorul de Munte” şi „Picnic în Cindrel“, festivaluri care, fără doar şi poate, vor întregi experienţele autentice trăite în această zonă.

Știați că?

În Rezervaţia naturală "Parcul Natural Cindrel" poate fi întâlnit cocoşul de mesteacăn, specie protejată pe cale de dispariţie la nivel european.

Aspecte de conservare

Rezervaţia naturală "Parcul Natural Cindrel" a fost declarat arie protejată în anul 2000 şi are o suprafaţă de 9,9 hectare. Acesta se suprapune peste situl Natura 2000 - Frumoasa.

Cu toate că starea de conservare a sitului este relativ bună, acesta este parţial afectat de păşunatul excesiv, de braconaj şi de praticarea unui turism neresponsabil.

Vremea


joi
-5°C

sâmbătă
-2°C

duminică
-3°C
Activități