Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Info

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se găsește în Munţii Orăştiei, la 1200 m altitudine, în partea de sud a Transilvaniei, județul Hunedoara. Se poate ajunge aici din Orăştie sau din Călan, urmând direcţia Costeşti.

Drumul este asfaltat până la 1 km de cetate, iar din parcare veţi urca aproximativ 10 minute pe jos, pe un drum pietruit.

Dacă doriţi să realizaţi fotografii deosebite, trebuie să evitaţi zilele de weekend şi în general vara, când situl este plin de vizitatori.

Situl este închis pe timpul iernii (decembrie-februarie).

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Cetatea Sarmizegetusa Regia, cea mai mare fortificaţie geto-dacă de pe teritoriul României, a reprezentat nucleul militar, religios, meşteşugăresc şi politic al Daciei pre-romane. Construită în a doua jumătate a secolului I î.Hr din blocuri masive de piatră, capitala dacilor fascinează şi în zilele noastre prin sistemele de drumuri pavate şi canalizări cărora li se adaugă misterioasele sanctuare religioase pentru care a fost asemănată cu sanctuarul Stonehenge din Marea Britanie.

Cetatea este formată din trei părţi: aşezarea civilă, amplasată pe terase, cetatea şi zona sacră. Din complexul de sanctuare (şapte la număr) s-au păstrat bazele de coloană din piatră peste care se ridicau fie coloane de lemn, fie de andezit.

Cucerită de romani în anul 106 d.H. aceasta a fost în mare parte distrusă însă ruinele acesteia au rămas învăluite în mister pentru posteritate, ascunzând comori de nepreţuit precum faimoasele brăţări dacice ce pot fi în prezent admirate la Muzeul Naţional de Istorie a României sau matriţa de bronz descoperită în 2013 şi expusă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Prin importanţa sa istorică universală, Cetatea Sarmizegetusa Regia rămâne o atracţie ce trebuie vizitată atât de turişti cât şi de pasionaţii de istorie sau arheologie.

Știați că?

Cel mai vestit dintre cele şapte sanctuare era Marele Sanctuar Circular, dovadă că dacii cunoşteau foarte bine tainele astronomiei şi puteau calcula foarte exact timpul.

Aspecte de conservare

Descoperite în anul 1923 de către o echipă de arheologi, ruinele cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, alături de alte cinci fortărețe din împrejurimi, au fost incluse în anul 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Din cauza nepăsării autorităţilor centrale, căutătorii de comori au prădat-o ani de-a rândul de multe artefacte de valori inestimabile.

În anul 2011 lucrările pentru amenajarea parcării au ameninţat integritatea sitului, zidul cetăţii fiind in pericol de prăbuşire.

În prezent situl este administrat responsabil de către autorităţile hunedorene care între timp au înţeles importanţa acestuia.

Vremea


joi
13°C

vineri
24°C

sâmbătă
6°C
Activități