Cetatea Ţărănească din Câlnic

Info

Cetatea se află în localitatea Câlnic din judeţul Alba.

Dacă găsiţi poarta cetăţii închisă, mergeţi la casa parohială evanghelică situată la 50 de metri depărtare şi acolo veţi găsi persoana responsabilă de cheie.

Există posibilitatea de a înnopta în cetate însă trebuie să rezervați cu o săptămână înainte la numărul de telefon 0258.747.220.

Program de vizitare: vara - zilnic între 09:00-19:00, iarna zilnic între 10:00 -17:00.

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Cetatea Câlnic (Kelling), situată pe drumul dintre Sibiu şi Sebeş, a fost iniţial reşedinţa unei familii nobiliare transilvănene.

Construită în secolul al XIII-lea în stil romanic şi având ca element definitoriu donjonul, aceasta a fost cumpărată şi transformată de comunitatea saşilor liberi din Câlnic.

Fortificaţiile masive au fost adăugate în prima jumătate a secolului al XVI-lea, în curte fiind ridicată o capelă.

În prezent, în interiorul donjonului puteţi admira o mică expoziţie de costume şi obiecte populare săseşti, iar dacă continuaţi până sus, o panoramă deosebită asupra satului vi se va deschide în faţa ochilor.

Cetatea Câlnic este utilizată în prezent ca centru cultural aici având loc expoziţii, prezentări de film documentar sau de artă, iar în capelă desfăşurându-se numeroase simpozioane, conferinţe şi concerte de muzică clasică.

Știați că?

Cetatea ţărănească din Câlnic este singura din monumentele transilvănene incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO care nu s-a ridicat în jurul unei biserici.

Aspecte de conservare

În secolul al XIX-lea cetatea se afla într-o stare deplorabilă, însă lucrările ample de restaurare din anii 1961-1964 au contribuit din plin la reafirmarea importanţei sale culturale şi istorice. Din 1995 cetatea se află sub îngrijirea Asociaţiei Ars Transsilvaniae România, care i-a conferit o funcţie culturală.

Datorită păstrării sale în bune condiţii, cetatea a fost inclusă în 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, având în prezent un aspect foarte îngrijit şi primitor.

Vremea


sâmbătă
18°C

duminică
22°C

luni
28°C
Activități