Parcul Naţional Buila-Vânturariţa

Info

Parcul Naţional Buila-Vânturariţa este situat pe teritoriul localităţilor Costeşti, Bărbăteşti şi Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea.

Accesul în parc se face pe drumul naţional DN 67 Râmnicu-Vâlcea -Târgu Jiu sau din drumul judeţean Râmnicu-Vâlcea - Băile Olăneşti.

Punctele de acces cele mai populare sunt cele prin Costeşti, Bistriţa, Pietreni-Prislop şi Pietreni-Valea Morii.

Cazare se poate găsi cu uşurinţă în localităţile Horezu, Costeşti, Cheia, Olăneşti, iar în parc se află Cabana Cheia şi patru refugii turistice.

Taxă de vizitare: Da

www.buila.ro

Descoperă

În sudul Munţilor Căpăţânii, într-un peisaj de poveste, veţi descoperi Parcul Naţional Buila-Vânturariţa. Coloana vertebrală a parcului reprezentată de creasta calcaroasă a Masivului Buila-Vânturariţa este dominată de vârfurile Buila (1849 m) şi Vânturariţa Mare (1885 m). Relieful calcaros spectaculos, izolarea masivului şi accesul mai dificil, au contribuit la păstrarea nealterată a pădurillor, florei şi faunei, şi de asemenea a elementelor speologice ce fac din acest parc o atracţie din ce în ce mai căutată de iubitorii de munte şi drumeţii.

Dacă vă mai spunem că aveţi la dispoziţie nu mai puţin de 19 trasee de drumeţie, atunci nu vă rămâne altceva de făcut decât să vă puneţi rucsacul în spate şi să plecaţi la drum. Puteţi descoperi printre altele Cheile Bistriţei, Cheile Costeşti, Cheile Cheia sau peşterile Liliecilor şi Urşilor. Iar pentru cei mai aventuroşi, parcul este un loc ideal pentru practicarea escaladei, existând peste o sută de trasee de căţărare, unele fiind foarte dificile.

Atractivitatea Parcului Naţional Buila-Vânturariţa este fără îndoială sporită de prezenţa numeroaselor aşezăminte monahale precum Mănăstirea Arnota, Mănăstirea Bistriţa, Mănăstirea Horezu, schiturile Păpuşa, biserica 44 Izvoare sau Peri.

Știați că?

Parcul Naţional Buila-Vânturariţa este cel mai mic parc naţional din România, cu o suprafaţă de 4 186 ha. Iar în zona parcului există peste 120 de peşteri, singurele vizitabile fiind Peştera Liliecilor şi Peştera Urşilor.

Aspecte de conservare

Parcul Naţional Buila-Vânturariţa este sit al Reţelei Ecologice Europene Natura 2000.

Asociaţia Kogayon este foarte activă în derularea proiectelor de ecoturism în parcuri, în ultimii ani desfăşurându-se mai multe astfel de proiecte.

Vremea


miercuri
6°C

joi
8°C

vineri
7°C
Activități