Mănăstirea Cozia

Info

Mănăstirea Cozia este situată pe valea râului Olt, în localitatea Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea. Mănăstirea este amplasată la 22 km de Râmnicu-Vâlcea şi la 75 km de Sibiu.

La mănăstire se poate ajunge şi cu trenul din Râmnicu-Vâlcea sau Sibiu, staţia Păuşa sau Călimăneşti.

Dacă faceţi o vizită la etajul întâi al Foişorului lui Mircea (actualul muzeu al mănăstirii) veţi fi răsplătiţi cu o splendidă privelişte asupra văii Oltului.

Muzeul deţine şi un magazin de suveniruri.

Descoperă

Complexul monahal medieval de la Cozia, situat în peisajul pitoresc al Defileul Oltului, este cea mai frumoasă ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân. Capodoperă a arhitecturii religioase din România, construită între anii 1386-1388, mănăstirea a suferit de-a lungul secolelor mai multe restaurări.

Ansamblul monahal cuprinde Biserica Mare, Fântâna lui Neagoe Basarab (1512), Foişorul lui Mircea (muzeul mănăstirii) precum şi chiliile mănăstireşti. Exteriorul este decorat cu piatră dantelată, iar pictura originală bizantină, veche de peste şase secole, mai poate fi şi astăzi parţial admirată în pronaos. Pridvorul a fost construit câteva sute de ani mai târziu în stil brâncovenesc.

După zidurile fortificate veţi descoperi curtea generoasă, o adevărată oază de verdeaţă şi linişte. În apropiere mai pot fi vizitate Mănăstirea Turnu şi Mănăstirea Stânişoara.

Știați că?

Mormântul domnitorului Mircea cel Bătrân se află în Mănăstirea Cozia.

Aspecte de conservare

Între anii 1984-1986 a fost restaurată întreaga pictură a bisericii. Mănăstirea Cozia deţine un mic muzeu unde pot fi admirate icoane şi cărţi vechi religioase, dar şi alte obiecte de cult.

Vremea


vineri
-3°C

duminică
-1°C

luni
-2°C
Activități