Mănăstirea Bistriţa

Info

Mănăstirea Bistriţa se află în localitatea Bistriţa, pe valea râului Bistriţa din judeţul Vâlcea.

Mănăstirea dispune de posibilităţi de cazare.

Descoperă

Ctitorie a boierilor Craioveşti între anii 1492-1494, Mănăstirea Bistriţa reprezintă un valoros lăcaş de cult al Olteniei. Mănăstirea şi-a câştigat faima de izvor de cultură românească prin faptul că aici a fos înfiinţată în anul 1508, de către călugărul Macarie, prima tiparniţă din Ţara Românească. Astfel a apărut prima carte tiparită pe teritoriul Munteniei, Liturghierul (în limba slavonă). Interiorul bisericii impresionează prin pictura realizată în 1850 de celebrul pictor român, Gheorghe Tăttărescu.

O potecă de munte din apropiere vă va conduce spre Peştera Liliecilor, sau Peştera lui Grigore Decapolitul, singura peşteră din România în interiorul căreia se află două bisericuţe, Ovidenia şi Sfinţii Arhangheli. Peştera se vizitează cu ghid din mănăstire.

Știați că?

Mănăstirea Bistriţa adăposteşte o splendidă icoană cu şase feţe pictată de un călugăr în 1833. În prezent aceasta poate fi admirată doar la cerere.

Aspecte de conservare

Biserica mănăstirii a fost distrusă în urma unui cutremur în anul 1838 şi rezidită în stil neogotic câţiva ani mai târziu. Mănăstirea Bistriţa deţine un Muzeu al tiparului şi cărţii bisericeşti vâlcene.

Vremea


miercuri
8°C

joi
11°C

vineri
10°C
Activități