Mănăstirea Polovragi

Info

Mănăstirea Polovragi este situată în apropierea localităţii Polovragi din judeţul Gorj.

Descoperă

La intrarea în Cheile Olteţului, ce despart Munţii Căpăţânii de Munţii Parâng, veţi descoperi Mănăstirea Polovragi ce dăinuie în acest ţinut pitoresc de peste 500 de ani.

Ridicată iniţial în anul 1505 de către membrii unei familii de boieri olteni, mănăstirea a suferit de-a lungul veacurilor mai multe reconstrucţii şi modificări. La intrarea în mănăstire vă va întâmpina o poartă masivă din lemn frumos sculptată, deasupra căreia se găseşte o clopotniţă din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Pridvorul deschis al bisericii este în stil brâncovenesc susţinut de mai multe coloane masive din piatră. Admirând interiorul spaţios veţi remarca catapeteasma cu multe ornamentaţii florale lucrată în lemn de tei. Unicitatea mănăstirii Polovragi este dată însă de valoroasele picturi din pridvor, realizate de un pictor grec.

Dacă doriţi să faceţi o drumeţie după vizitarea mănăstirii, continuaţi pe drumul forestier ce începe în spatele mănăstirii spre Cheile Olteţului şi Peştera Polovragi.

Știați că?

Legenda spune că la începutul anilor 1800 călugării au ascuns lucrurile de valoare din calea hoţilor în apele Olteţului.

Aspecte de conservare

Între anii 2006 - 2012 s-au desfăşurat lucrări ample de restaurare.

Aceasta deţine o colecţie muzeală valoroasă, bogată în icoane vechi pe lemn şi sticlă, precum şi cărţi vechi în limbile română, greacă şi slavonă, însumând peste 3000 de volume.

Vremea


vineri
15°C

sâmbătă
19°C

duminică
20°C
Activități