Bisericile rupestre din Munţii Buzăului

Info

Majoritatea bisericilor rupestre se găsesc în preajma localităţilor Nucu, Aluniş şi Ruginoasa, judeţul Buzău.

La Complexul Rupestru Nucu-Bozioru se ajunge din drumul naţional DN 10 Buzău-Braşov, apoi din localitatea Măgura se merge în direcţia Bozioru- satul Nucu de unde se continuă spre bisericile rupestre încă 10 km pe un drum neasfaltat. Ajunşi aici, un panou de informare indică traseele (2, 3, 4) ce pot fi urmate.

În localitatea Bozioru există un Centru de Informare Turistică, iar de pe site-ul web al acestuia poate fi descărcată  harta perimetrului aşezarilor rupestre: www.bozioru.ro.

Descoperă

Pe lângă fenomenele naturale unice şi fascinante, cum sunt Focurile Vii sau Vulcanii noroioşi, Ţinutul Buzăului excelează şi la capitolul mistere şi legende. La circa 1 000 m altitudine, într-un peisaj sălbatic, înfiptă în stâncile din jurul culmii Ivăneţu, se găseşte o salbă de 29 de amenajări rupestre săpate manual şi ale căror origini merg, se pare, până în epoca bronzului.

Servind la început ca adăposturi şi lăcaşuri de cult, acestea au fost transformate, de-a lungul timpului, în bisericuţe şi chilii creştine de către sihaştri. Atracţia principală însă o reprezintă misterioasele urme străvechi de scrieri necunoscute scrijelite peste tot în piatră. În perimetrul Poianei Cozanei, de unde pornesc efectiv trei trasee către aceste amenajări, veţi decoperi unele dintre cele mai cunoscute astfel de lăcaşuri.

Un exemplu este Fundul Peşterii, unde au fost identificate circa 200 de simboluri ale artei rupestre preistorice reprezentând în mare parte arme, în prezent nefiind vizitabilă. În apropiere veţi găsi şi Chilia lui Dionisie la care se urcă pe o scară din lemn sau Peştera lui Iosif.

Tot în acest perimetru mai sunt Schitul Agaton, Crucea Spătarului sau Fundătura. Şi la Aluniş veţi descoperi o biserică şi şapte chilii rupestre, în trecut funcţionând aici şi un ansamblu monahal.

Nu rataţi nici Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, unic în România, aflat în apropiere.

Știați că?

Munţii Buzăului sunt înconjurati de legende şi mituri, fiind un spaţiu fascinant pentru pasionaţii de fenomene paranormale. Acestui areal, cunoscut şi sub numele de „Ţara Luanei“, îi sunt atribuite dispariţii misterioase sau fenomene inexplicabile.

Aspecte de conservare

Datorită faptului că accesul spre ansamblul rupestru este destul de dificil, bisericile şi-au păstrat starea lor iniţială de conservare.

Vremea


vineri
-5°C

sâmbătă
-4°C

duminică
-4°C
Activități