Masivul Ciucaş

Info

Masivul Ciucaş este încadrat în Carpaţii de Curbură, unitatea sudică a Carpaţilor Orientali. Din punct de vedere teritorial administrativ Masivul Ciucaş se află pe teritoriile judeţelor Braşov şi Prahova.

Accesul se face urmând traseul ce traversează Pasul Bratocea situat la graniţa judeţelor Prahova şi Braşov. Posibilităţi de cazare pot fi găsite în staţiunea Cheia, la Cabana Muntele Roşu sau la Cabana Ciucaş.

Este recomandată aprovizionarea cu suficientă apă întrucât pe munte sursele de apă lipsesc.

Descoperă

Masivul Ciucaş este format din două culmi muntoase Ciucaş – Bratocea, respectiv Gropşoarele-Zăganu, ce se unesc în şaua muntelui Chiruşca. Masivul se distinge prin aspectul său unic dat de alternanţa de stâncării, grohotişuri, porţiuni împădurite, culmi domoale şi pajişti verzi sau multicolore.

Relieful ruiniform al Masivului Ciucaş stimulează imaginaţia oricui, stâncăriile de toate formele şi dimensiunile inspirând denumiri precum Babele la Sfat, Tigăile Mari şi Tigăile Mici, Turnul lui Goliat, Turnul Roşu, Mâna Dracului sau Sfinxul Bratocei. Dintre toate aceste stânci cu nume fanteziste se înalţă măreţ câteva vârfuri precum Vârful Ciucaş (1 954 m), Vârful Gropşoare (1 883 m) sau Vârful Tigăile Mari (1 844 m) spre care vă vor conduce mai multe trasee montane. Flora este constituită din specii caracteristice stâncăriilor precum floarea de colţ, rogozul, jnepenii sau rhododendronul, iar fauna este reprezentată de mamifere precum ursul, pisica sălbatică, capra neagră sau de numeroasele păsări precum vulturul sau acvila de munte.

Fiecare turist trebuie să ştie că Masivul Ciucaş, muntele de poveste al Carpaţilor de Curbură, oferă o privelişte irezistibilă când este privit de jos, dinspre Valea Teleajenului. Acest masiv reprezintă, fără doar şi poate, o atracţie de o rară frumuseţe şi autenticitate, foarte potrivit pentru a-i străbate potecile într-un weekend cu vreme frumoasă.

Știați că?

În Masivul Ciucaş există 28 de trasee de trasee turistice marcate.

Aspecte de conservare

Zăganul sau vulturul cu barbă, dispărut acum circa 80 de ani din arealul Masivului Ciucaş, a fost cel mai impunător şi maiestuos vultur de pe teritoriul României, fiind foarte răspândit în acest areal. Dispariţia acestei păsări a survenit ca urmare a împuşcării masive în anii ‘30.

În prezent a fost semnalat în zona munţilor Mehedinţi, iar speranţa ca acesta să-şi recucerească habitatul natural a înflorit şi în Masivul Ciucaş.

Vremea


vineri
-3°C

sâmbătă
0°C

duminică
2°C
Activități