Peştera Comarnic

Info

Peştera Comarnic se află pe teritoriul administrativ al localităţii Iabalcea, judeţul Caraş-Severin.

Se recomandă vizita în lunile mai-august, deoarece ploile din restul anului inundă peştera, iar drumul forestier devine impracticabil.
Vizitarea peşterii se face doar cu ghid şi necesită încălţăminte adecvată pentru munte.

Program: sâmbătă-duminică: 10.30-18.00; luni-vineri: program doar la solicitare.

Ranger: Ifca Nicolae, telefon 0763 276349, 0733 886421.

Taxă de vizitare: Da

Descoperă

Peştera Comarnic reprezintă o rezervaţie speologică din Munţii Banatului fiind inclusă în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului.

Peştera se regăseşte în apropierea satului Iabalcea, situat la jumătate drumului DJ 58B dintre Reşiţa şi Anina. Aici apele pârâului Ponicova s-au pierdut în subteran pentru a crea de-a lungul mileniilor o spectaculoasă peşteră.

Peştera Comarnic, ale cărei galerii cunoscute totalizează o lungime de 6 203 m, impresionează prin masivitate şi bogăţia elementelor carstice ce o decorează fiind considerată, pe drept cuvânt, cea mai frumoasă din Banat şi una dintre cele mai mari şi impunătoare din România.

Știați că?

Peştera Comarnic reprezintă unul din puţinele locuri de acest fel din Europa, unde au fost găsite oase de urs de cavernă dispărut în urmă cu 15 000 de ani, despre care se crede că atingea 3-4 m înălţime şi o greutate de până la 1 000 de kg.

Aspecte de conservare

Peştera Comarnic este o zonă sensibilă deoarece, de-a lungul timpului, a fost afectată de diverse activităţi antropice cum ar fi incendierile, vandalismul sau practicarea unor forme de turism nepotrivite.

Situl dispune de o amenajare minimală fiind în custodia Clubul speologic „Exploratorii“ din Reşiţa.

Vremea


joi
2°C

sâmbătă
3°C

duminică
5°C
Activități