Biserica de Lemn din Budeşti-Josani

Info

Biserica se află în localitatea Budeşti din judeţul Maramureş.

Descoperă

Situată în Maramureşul istoric, pe Valea Cosăului, biserica de lemn „Sfântul Nicolae“ datează din  anul 1643, fiind în prezent inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Construită din bârne de lemn într-o manieră tradiţională, pe fundaţie de piatră şi cu un turn principal înconjurat de alte patru turnuri mai mici, biserica impresionează prin simplitatea sa impozantă. Picturile murale realizate în anul 1762 şi icoanele vechi de câteva sute de ani (aflate în interiorul bisericii) sunt deosebite şi impresionează orice turist.

Odată ajunşi prin aceste locuri trebuie să descoperiţi şi satele învecinate (Breb, Hoteni, Călineşti, Sârbi) ascunse în peisajele pitoreşti sau puteţi să vă aventuraţi în drumeţii prin Munţii Gutâi sau pe Creasta Cocoşului.

Știați că?

În cadrul bisericii de lemn din Budeşti-Josani se păstrează cămaşa de zale purtată în timpul luptelor împotriva tătarilor de legendarul haiduc maramureşean, Pintea Viteazul (1670-1703).

Aspecte de conservare

Biserica se află într-o stare bună de conservare, fiind bine întreţinută. Gardul ce înconjoară curtea cimitirului în mijlocul căruia se află biserica de lemn, a fost recent refăcut respectându-se stilul tradiţional.

Vremea


miercuri
10°C

joi
16°C

vineri
14°C
Activități